ABD'li Kuruluştan Türkiye'ye Müdahale Senaryosu

ABD'li Kuruluştan Türkiye'ye Müdahale Senaryosu

ABD'li bir düşünce kuruluşu ancak bir müdahale senaryosunda bulunabilecek bir iddiada bulundu: İncirlik Üssü'ndeki nükleer füzeler tehlikede.

İncirlik Hava Üssü'nde bulunan nükleer silahlarının Suriye'deki savaş yüzünden tehdit altında olduğu iddia edildi.

ABD düşünce kuruluşlarından Stimson Center, bir müdahale senaryosu kabul edilecek biçimde ABD'nin Türkiye'deki İncirlik Hava Üssü'nde İncirlik Üssü'ndeki nükleer füzelerinin Suriye'deki savaş yüzünden tehdit altında olduğu iddia edildi.

50 KADAR NÜKLEER FÜZE

Stimson Center yetkilileri, İncirlik'te ABD'ye ait olarak bulunan 50 kadar nükleer füzenin Suriye tarafından gelecek "terörist ve diğer düşman kuvvetlerin" saldırı tehlikesinin altında olduğunu söyledi.
Yetkililer ayrıca "ABD'nin Türkiye'deki darbe girişiminin ardından İncirlik'teki silahlarını hakkıyla koruyup koruyamayacağından emin olmadıklarını" belirtti.

FÜZELERİN DURUMU BİR GECEDE DEĞİŞEBİLİR

Obama yönetimi nükleer füzeler hakkında net ve bilgilendirici bir açıklama yapmaktan kaçınırken, uzmanlar durumdan endişeli.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi eski çalışanlarından savunma politikaları uzmanı Steve Anderson, geçtiğimiz hafta Los Angeles Times'ta kaleme aldığı yazıda endişelerini dile getirdi.

Anderson "Şimdilik sorunu defetmiş gibi görünsek de, ABD'nin Türkiye'de bulunan nükleer silahlarının durumu bir gecede değişebilecek bir konumda" dedi.

TÜRKİYE "DÜŞMAN" OLURSA KULLANABİLİR

ABD'nin bir başka düşünce kuruluşu Hoover Institution yetkililerinden Kori Schake ABD'de ait nükleer silahların, kullanma yetkisi veren kodlar olmaksınız kullanılamayacağını belirtti.
Ancak Schake'nin dikkat çektiği ve uyarıda bulunduğunu bir nokta vardı:

"İşin aslı Türkiye'de bulunan nükleer silahlar başkaları tarafından elde edilme ve kullanılma açısından bir tehdit arz etmiyor. Ancak eğer bu ülke ABD'ye düşman olursa o zaman işler değişir".

ABD SAVUNMA BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

ABD Savunma Bakanlığı tüm bu endişe ve iddialara yazılı açıklama ile cevap verdi.

Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada "Stratejik silahlarımızın konumu tartışmaya açık değildir. Bakanlığımız çalışanlarının, çalışan ailelerinin ve tesislerinin güvenliğini temin etmek için gerekli tüm adımları atmıştır ve bundan sonra da atacaktır" denildi.

B-61 FÜZELERİ AVRUPA'DAN, DOĞUYA KAYDIRILMIŞTI

ABD, 1990'lı yılların başından itibaren taktik silahlarını Avrupa'dan doğuya doğru kaydırma kararı aldı.

B-61 nükleer füzeleri, bu karar kapsamında, Avrupa'dan çıkarılmaya başlanmış ancak Belçika, İtalya, Almanya, Hollanda ve Türkiye gibi ülkelerde 6 üste bırakıldı.

Türkiye dışında diğer ülkeler ABD ya da diğer NATO müttefiki ülkelere ait ve füzeleri atacak jetlere sahip; İncirlik ise bu füzelerin atılış yeri değil, depolanma yeri olarak kullanılıyor.