AB'den Rusya'ya Giriş Yasağı

AB'den Rusya'ya Giriş Yasağı

Avrupa Birliği, Rusya'nın AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vladimir Chizhov ve adı açıklanmayan bir görevlinin AB Parlamentosu'na girişine yasak getirdi.

CNNTÜRK'ün haberine göre, Ukrayna kriziyle başlayan ve Moskova'nın 89 Avrupalı isme ülkeye giriş yasağı koymasıyla bozulan Avrupa Birliği - Rusya ilişkilerindeki gerilim artarak sürüyor.  

Rusya'nın kararını “tamamen keyfi ve haksızö olarak nitelendiren AB, misilleme yaparak, Rusya'nın AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vladimir Chizhov ve adı açıklanmayan bir görevlinin AB Parlamentosu'na girişine yasak getirdi. 

Zeit Online'ın haberine göre, AB Parlamento Başkanı Martin Schulz'un bürosundan yapılan açıklamada, Schulz'un Rusya'nın listeyi hangi kriterler bazında ve ne tür yasal temellere dayanarak oluşturduğunun açıklamaması nedeniyle aldığı duyuruldu.

İşbirliği komitesinin çalışması askıya alındı

Buna ek olarak, AB-Rusya ortak Parlamento İşbirliği Komitesi çalışmalarının da askıya alındığı kaydedilen haberde, gelecekte Rus politikacıların AB Parlamentosu'na girişine duruma göre bakılarak karar verileceği de yer aldı.

Rusya'nın kara listesinde kimler var

Rusya'ya girişi yasaklı Avrupalı politikacılar arasında ise, İngiltere eski Dışişleri ve Savunma Bakanı Malcolm Rifkind, Belçika eski Başbakanı ve AB Parlamentosu üyesi Guy Verhofstadt, Çek politikacı ve eski dışişleri bakanı Karel Schwarzenberg, Letonya eski Dışişleri Bakanı ve eski Avrupa Komiseri Sandra Kalniete, İngiliz diplomat ve istihbarat servisi MI6 eski başkanı Robert John Sawers, Estonya Adalet Bakanı Urmas Reinsalu, İngiltere eski Başbakan Yardımcısı Nick Clegg, Polonya eski başbakanı ve Avrupa Parlamentosu eski başkanı Jerzy Buzek, AB Parlamentosu Yeşiller Grupbaşkanvekili Rebecca Harms, Daniel Cohn-Bendit, Alman Savunma Bakanlığı Müsteşarı Katrin Suder, Alman Hava Kuvvetleri Müfettişi gibi önemli isimler bulunuyor.