AB'den Gültan Kışanak ve Fırat Anlı Açıklaması

AB'den Gültan Kışanak ve Fırat Anlı Açıklaması

AB'den Gültan Kışanak ve Fırat Anlı Açıklaması

Altında AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu'nun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn'ın imzalarının bulunduğu açıklamada, "Türkiye'nin güneydoğusunda Diyarbakır'da, demokratik yollarla seçilmiş belediye eş başkanları Sayın Gültan Kışanak ve Sayın Fırat Anlı'nın gözaltına alındığına dair endişe verici haberler alıyoruz" denilen mesajda şu ifadelere yer verildi:

"Son 15 ay içinde Türkiye'nin güneydoğusunda şiddet hiç durmadı. Avrupa Birliği, kendi terör listesinde de yer alan PKK'nın Türkiye'nin güvenliği açısından arz ettiği ciddi tehdidi kesinlikle kabul etmektedir. Aynı zamanda, atılan tüm adımlar, Türkiye'nin de bir aday ülke olarak [uymayı] taahhüt ettiği hukukun üstünlüğü, yargı süreçleri ve temel haklara uygun olmalıdır. AB, siyasi çözüm çağrısını yineler: silahlar bırakılmalı ve öncelikli olarak, durumdan etkilenen halkın seçtiği temsilcilerinin de katılımıyla, içeride bir siyasi diyalog süreci başlamalıdır. Siyasi çözüm, izlenecek tek yoldur."

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ile DBP'li Meclis Üyesi Fırat Anlı, terör soruşturması kapsamında Salı akşamı gözaltına alınmıştı.