AB'den Arnavutluk'a adaylık statüsü

AB'den Arnavutluk'a adaylık statüsü

AB, Arnavutluk'a adaylık statüsü verdiğini açıkladı. Arnavutluk başbakanı kararı memnuniyetle karşıladıklarını söyledi

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Avrupa Birliği'nin (AB), Arnavutluk'a adaylık statüsü verilmesine yönelik kararına ilişkin, "Arnavutluk, mevcut bir plana ve bu planı hayata geçirecek ekibe sahip olduğu takdirde neleri başarabileceğini gösterdi" dedi.

Lüksemburg'da yapılan AB Genel İşler Konseyi'nde alınan kararın ardından basın toplantısı düzenleyen Rama, adaylık statüsü alınmasının gerek hükümet gerekse ülke olarak öncelikleri olduğunu söyledi.

Adaylık statüsünün AB üyelik sürecinde önemli bir adım olduğunu belirten Rama, ''Bu, AB'ye tam üyelik hedefinde bizim için kesinlikle yolun sonu değildir. Bugünden itibaren, tüm Arnavutlar daha umutludur'' şeklinde konuştu.

Rama, Arnavutluk'un adaylık statüsü almasındaki katkılarından dolayı özellikle Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İngiltere Başbakanı David Cameron ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi'ye teşekkür etti.

Adaylık statüsü almalarının aynı zamanda sorumluluklarını arttıracağını belirten Rama, ''Arnavutluk, mevcut bir plana ve bu planı hayata geçirecek ekibe sahip olduğu takdirde neleri başarabileceğini gösterdi'' dedi.

AB Komisyonu'nun olumlu yönde görüş bildirmesini dikkate alan AB bakanları, Lüksemburg’da yapılan AB Genel İşler Konseyi’nde alınan kararda, Arnavutluk’a adaylık statüsü verilmesi konusunda anlaştı. Bu konuda nihai kararın 26-27 Haziran’da Brüksel’de yapılacak AB Zirvesi’nde liderler tarafından verileceği bildirildi.