AB’den 21 Kişiye Yaptırım

AB’den 21 Kişiye Yaptırım

AB dışişleri bakanları, Ukrayna’daki, özellikle de Kırım’daki gelişmeler bağlamında 21 kişiye yaptırım uygulama kararı aldı.

Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları, Ukrayna’daki, özellikle de Kırım’daki gelişmeler bağlamında 21 kişiye yaptırım uygulama kararı aldı.

AB’nin, “topraklarının herhangi bir parçasının müstakbel statüsüyle ilgili girişimler de dahil olmak üzere Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün, egemenliğinin ve bağımsızlığının altını kazıyan ya da tehdit eden eylemlerden sorumlu” gördüğü bireylere karşı aldığı yaptırım kararları, AB ülkelerine seyahat yasağı ve mal varlıklarının dondurulmasını içeriyor.

Listede Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve yakın çevresindeki isimlere yer verilmezken, mevcut listenin gelecek dönemde yaşanabilecek gelişmelere bağlı olarak genişletilebileceği belirtiliyor.

Diplomatik kaynaklar, AB’nin üzerinde anlaştığı isimlerin 13’ünün Rusya’dan, 8’inin ise Kırım’dan olduğunu kaydediyor.

AB dışişleri bakanlarının 21 kişiye yönelik Birlik ülkelerine seyahat yasağı getirilmesini ve mal varlıklarının dondurulmasını kapsayan yaptırımının yanı sıra haziranda Soçi'de düzenlenecek AB-Rusya Zirvesi’ni de iptal etmeleri öngörülüyordu. Ancak bu yönde adım atılmadı ve bu toplantıya ilişkin karar, 20-21 Mart’ta Brüksel’de yapılacak AB Zirvesi’nde bir araya gelecek devlet ve hükümet başkanlarına bırakıldı.