AB'de dört milyon evsiz, 11 milyon boş konut

AB'de dört milyon evsiz, 11 milyon boş konut

Guardian gazetesi tarafından yapılan araştırmaya göre Avrupa Birliği'nde 11 milyon, bir başka deyişle kıtadaki evsizlik sorununu iki kez çözecek sayıda boş ev bulunuyor.

İspanya'da 3,4 milyon evin boş durduğu belirtilirken, Fransa ve İtalya'da iki milyondan fazla, Almanya'da 1,8 milyon, İngiltere'de de 700 bin boş ev var.

İlgili Konular

Avrupa, 
Avrupa Birliği

Gazetenin derlediği veriler İrlanda, Yunanistan, Portekiz ve diğer bazı AB ülkelerinde çok sayıda boş ev olduğunu gösteriyor.

Çok sayıda boş duran ev 2007-2008 mali krizine dek yaşanan emlak patlaması sırasında yapılan ve hiç oturulmayanlar.

11 milyon boş evin büyük çoğunluğuysa yatırım amaçlı satın alınmış olanlar.

Barınma hakları savunucuları, milyonlarca yoksul insan ev bulamazken "inanılmaz sayıda" boş ev olmasının "şoke edici bir israf" olduğunu söyledi.

Empty Homes adlı hayır kuruluşundan David Ireland gazeteye yaptığı açıklamada, "Evler insanların içinde yaşaması için yapılır. Eğer bu evlerde yaşanmıyorsa emlak pazarında çok ciddi bir sorun var demektir" diye konuştu.

Ireland ayrıca siyasetçilere zengin alıcıların evleri "yatırım araçları" olarak görmesinin önüne geçilmesi çağrısı yaptı.

Ireland 11 milyon boş evin hepsinin de doğru yerlerde olmadığını ancak "evsizlik sorununu çözmek için yeterince ev bulunduğunu" söyledi.

Avrupa Birliği'ne göre birlik üyesi ülkelerde 4,1 milyon kişi evsiz.