ABD'den YPG Açıklaması

ABD'den YPG Açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı, Suriye'deki ateşkese herkesin uyması için çağrıda bulunurken Türkiye'nin de YPG'ye karşı top atışlarını durdurmasını da istedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, ABD ile Rusya arasında Suriye'de çatışmaların durdurulmasına yönelik anlaşmaya herkesin uyması yönünde çağrı yaptıklarını bildirdi. Toner, Türkiye'nin de YPG'ye karşı müdahaleyi durdurması gerektiğini savundu.

Toner, günlük basın toplantısında, Suriye'de çatışmaların 27 Şubat'ta durdurulmasına yönelik ABD ile Rusya uzlaşısı ile PKK'nın Suriye uzantısı PYD hakkındaki soruları cevapladı.

AA'nın haberine göre; ABD ile Rusya arasında Suriye'de çatışmaların durdurulmasına yönelik anlaşmaya herkesin uyması yönünde çağrı yapan Toner, bir soru üzerine Türkiye'ye de sınır ötesinden top atışlarını durdurmaları yönünde çağrıda bulunduklarını belirtti.

"YPG ve PKK'nın bağlantısı olmadığını" iddia eden Toner, "Türkiye'nin PKK ve meşru müdafaası ile ilgili endişelerini anlıyoruz ama sınır üzerinden top atışlarını durdurması çağrısı yapıyoruz. YPG'ye de Halep ve civarındaki eylemlerinin açıkça durumu daha da kötüleştirdiği ve zarar verdiğini söyledik" dedi.

REJİMİN PYD'YE DESTEK AÇIKLAMASI 

Toplantıda Toner'e, "Beşşar Esad'ın üst düzey danışmanlarından Buseyne Şaban'ın geçen hafta yaptığı bir konuşmada, rejimin PYD'yi müttefik olarak gördüğü" yönündeki ifadeleri hatırlatılarak, “PYD'nin rejimle işbirliği yaptığına inanıyor musunuz?” şeklinde bir soru da yöneltildi.

Toner, “Açıkçası ben hüküm veremem. YPG'nin Halep civarında zarar veren ve toprak ele geçirmeye dönük bazı hareketliliğini gördük. Fakat YPG'nin bazı gruplarının, Suriye'nin kuzeydoğu bölgesinde IŞİD'e karşı etkili bir biçimde savaştığını ve IŞİD'in kontrol ettiği bölgeleri ele geçirdiği konusunda çok açık olduk” dedi.

PYD-PKK İLİŞKİSİ

Toner, ABD hükümetinin terörle ilgili elde ettiği tüm istihbaratı bir araya getiren ve analiz eden ana kuruluşu Ulusal Terörle Mücadele Merkezi'nin (NCTC) 2014 yılına ait bir belgede PYD'nin PKK'nın (KGK) kolu olduğunu fakat 2015'te bu ifadenin çıkarıldığına dair haberlere ilişkin soruya ise "Dışişleri Bakanlığında resmi olarak 'yabancı terör grubu' tanımlaması için bir süreç vardır. Bu, bizim bir grubu nasıl yabancı terör örgütü olarak tanımlamamız için altın standardımızdır. Bu internet sitesi ya da kurumun PYD'yi nasıl sınıflandırdığı konusunda konuşamam" değerlendirmesinde bulundu.