ABD'den Ukrayna'ya Yaptırım Kararı

ABD'den Ukrayna'ya Yaptırım Kararı

Dışişleri Bakanı Kerry, Ukrayna'ya yönelik yaptırımların başladığını duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yönetim karşıtı gösterilerde güvenlik güçleri tarafından sivillere yönelik şiddet kullanımını kesin surette kınadıklarını belirterek, güvenlik kuvvetlerinin bir an önce geri çekilmesi çağrısında bulundu.

Kerry, yaptığı yazılı açıklamada, Kiev sokaklarında dün öfke ve kızgınlıkla izledikleri yenilenen şiddetin, daha fazla hayatı yok ettiğini ve aileleri dağıttığını kaydetti.

Ukrayna halkının, Avrupa'nın en önemli şehirlerinden birinin sokaklarında, anlamsız ölümler ve acıdan fazlasıyla daha iyisini hak ettiğini belirten Kerry, şunları ifade etti:

"Şiddet durdurulmalı. Güvenlik güçleri tarafından sivillere yönelik güç kullanımını kesin surette kınıyoruz. Bu güvenlik güçlerinin derhal geri çekilmesi çağrısında bulunuyoruz. Ukrayna halkı ve uluslararası toplum, vuku bulan olaylardan sorumlu olanlardan hesap soracak. ABD, şiddetten sorumlu olan Ukraynalılar için seyahat yasağı yoluyla yaptırımlar uygulamaya başladı."

Göstericilerin haklarını barışçıl şekilde kullanmaları gerektiğini vurgulayan Kerry, Ukrayna ordusunun, siyasi olmayan mirasına ve profesyonel geleneklerine sadık kalması çağrısında bulundu.

"Gerilimi tırmandırıcı ya da şaibeli politikaların zamanı değil" değerlendirmesinde bulunan Kerry, Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in yeni bir geçici hükümetin kurulması için muhaliflerin liderleriyle derhal ciddi müzakerelere girişmesi gerektiğini, bunun Ukrayna'nın ihtiyaç duyduğu anayasal ve ekonomik reformlar için tek yol olduğunu vurguladı.

Kerry, "Ukrayna halkına ABD'nin kararlılığını bir kez daha teyit ediyoruz ve uluslararası toplumun tüm üyelerini, istikrara kavuşması için Ukrayna'ya yardıma çağırıyoruz. Ukrayna'yı ve Ukraynalıları bu zor günlerde desteklemek için dostlarımızla ve müttefiklerimizle birlikte çalışacağız" ifadesini kullandı