ABD'den Ukrayna'ya asker gönderildi iddiası

ABD'den Ukrayna'ya asker gönderildi iddiası

ABD'nin özel güvenlik şirketlerinden birinin yönetimin yanında Rus yanlılarına karşı savaşması için paralı asker gönderdiği iddia edildi

Merkezi Amerika'da bulunan dünyanın en büyük özel güvenlik şirketi olarak bilinen "Academi"nin 400 paralı askeri Ukrayna’nın doğusundaki operasyonlara gönderdiği iddia edildi.

Bild am Sonntag gazetesinin Alman istihbarat kaynaklarına dayandırdığı habere göre, Amerikalı özel güvenlik şirketi "Academi"nin gönderdiği 400 paralı asker, Ukrayna yönetimine bağlı ordu ve polis kuvvetlerinin tarafında silahlı ayrılıkçılara karşı mücadele ediyor.

Gazete, dış istihbarattan sorumlu Federal İstihbarat Teşkilatı’nın (BND) Başbakanlık’ta geçen hafta verdiği brifingde, Ukrayna’nın doğusundaki son gelişmeler hakkında hükümeti bilgilendirdiği ve burada Amerikalı özel güvenlik şirketinin faaliyetleri hakkında bilgi verildiğini yazdı.

Haberde, geçmişte Blackwater adıyla Irak ve Afganistan operasyonlarında Amerikan ordusuna hizmet veren "Academi" adlı özel güvenlik şirketinin, Ukrayna’daki faaliyetleri için kim tarafından görevlendirildiğinin bilinmediği kaydedildi.

BND’nin 29 Nisan’da verdiği brifinge göre ağır silahlar taşıyan paralı askerler, Ukrayna’nın doğusunda ayrılıkçılara karşı oluşturulan milis güçleri koordine ediyor ve bu güçlere liderlik yapıyor.

Haberde, BND’nin hükümete iletiği bilgilerinin kaynağının ABD’li yetkililer olduğu vurgulandı.

1997 yılında kurulan, Amerikan ordusundan ayrılmış ya da emekli olmuş askerlerin de görev aldıkları "Blackwater" şirketi, 2011 yılında "Academi" adını almıştı.

Dünyanın en büyük özel güvenlik şirketi olarak bilinen Academi, ABD’nin yanı sıra dünya genelinde çok sayıda hükümete, uluslararası kuruluş ve özel şirkete de güvenlik hizmeti veriyor.