ABD'den Tehdit Gibi Rusya Açıklaması

ABD'den Tehdit Gibi Rusya Açıklaması

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Ukrayna'daki krizi ele almak üzere Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile cuma günü Londra'da bir görüşme yapacağını belirterek, bu görüşmede Rus tarafına 'belirli seçenekler' sunacaklarını ve Rusya'nın 'yanlış seçimler

Temsilciler Meclisi Tahsisatlar Komitesi'nde 2015 mali yılı bütçesi konulu oturuma katılan Kerry, Kırım'da pazar günü yapılacak referandum öncesinde, Ukrayna konusunda açıklamalarda bulundu.

Kerry, ABD Başkanı Barack Obama'nın talimatı üzerine Rus mevkidaşı Lavrov'la görüşmek üzere Londra'ya gideceğini bildirdi.

Krize diplomatik çözüm bulunması gereğine işaret eden Kerry, Ukrayna'nın bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünün korunmasına verdikleri önemi dile getirdi.

-"Obama istedi"-

Kerry, bölgedeki gerilimin azaltılması için çaba göstermeleri gerektiğini ifade ederek, "Bu nedenle Başkan Obama benden, cuma günü Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la görüşmek üzere yarın akşam Londra'ya uçmamı istedi ve bunu yapacağım" dedi.

Oturumda Rusya'ya sert uyarılarda bulunan Kerry, Rusya'nın Ukrayna, özellikle de Kırım konusunda derin tarihi, kültürel ve diğer türden menfaatleri olmasına saygı gösterdiklerini, ancak dünyanın şu an tanık olduğu askeri müdahaleyi hiçbir şeyin haklı çıkaramayacağını vurguladı.

Kerry, "Rusya'nın endişelerini ele almanın diğer birçok meşru yolu var ve bunu çok net vurgulamaya çalışıyoruz. Bakan Lavrov'la görüşmelerimde, Rusya'nın gerilimin azaltılması ve siyasi çözüm yolunu seçmesi için birçok neden olduğunu belirttim. Bu çıkarların karşılanabileceğini, en önemlisi de Ukrayna halkının arzularına, uluslararası hukuka saygı gösterilebileceğine inanıyoruz" diye konuştu.

-"Gerekeni yaparız"

Kerry, Rusya'yı izole etmenin aslında kimsenin çıkarına olmayacağını ifade ederek, "Ancak, Rusya burada doğru seçimleri yapabilmenin bir yolunu bulamazsa, biz yapmamız gerekeni yapacağız" ifadesini kullandı.

Bakan Kerry, "Bizim işimiz, Ukrayna halkına, uluslararası yasalara ve ilgili herkesin çıkarlarına saygı göstermeye çalışmak için bir dizi uygun seçeneği onlara sunmak. Dolayısıyla Dışişleri Bakanı Lavrov'a ve onun vasıtasıyla Devlet Başkanı Vladimir Putin'e ve Rusya'ya, tansiyonu düşürmenin ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı göstermenin bir yolunu bulabileceğimiz umuduyla belirli seçenekler önereceğiz" dedi.

-"İşler hızlıca çirkinleşebilir"

ABD'nin, Kırım referandumu konusunda bir çözüm bulunamaması durumunda Rusya'ya olası ilave yaptırımlarına ilişkin bir soru üzerine, bu konuda detay vermeyen Kerry, "Tüm detaylara girmek istemiyorum, sadece şunu şöyleyebilirim, eğer yanlış seçimler yapılırsa işler hızlıca çirkinleşebilir, birden fazla yönde çirkinleşebilir. Dolayısıyla ümidimiz, burada makul bir sonuca ulaşmanın yolunu bulma yönünde" diye konuştu.

Kerry, Rusya'nın Kırım'ı ilhak edeceğinin net olmadığını da belirtirken, bunu yapabileceğini, ancak Duma'nın ilhak yönünde harekete geçmeyebileceğini de söyledi. Kerry, "Dolayısıyla burada birçok değişken var, bu nedenle de Ruslarla bu görüşmeyi yapmamız ve ileriye dönük bir yol bulmak için çalışmamız acil önem taşıyor" dedi.