ABD’den Taliban’a İran Şartı

ABD’den Taliban’a İran Şartı

Amerika, Afganistan konusunda anlaşma yapmak için Taliban’a İran’la ilişkilerini kesmesini şart koştu.

olo News’in haberine göre Afganistan Hizb-i İslami lideri Gulbeddin Hikmetyar, ABD'nin, iki taraf arasında gerçekleşecek muhtemel bir barış anlaşmasının ardından Taliban'ın İran ile ilişkilerini kesmesini istediğini söyledi.

ABD'nin Taliban'dan diğer isteği ise Afganistan'daki ABD askerlerinin bir kısmının kalmasını kabul etmesi oldu.

Başkent Kabil'de düzenlediği basın toplantısında ABD-Taliban barış görüşmelerini değerlendiren Hikmetyar, ABD'nin Taliban ile barış görüşmelerinde yeni şartlar öne sürdüğünü söyledi.

Taliban'dan bu konuda ABD ile uzlaşma sağlamadığı takdirde doğrudan Afgan hükümetiyle görüşmeye başlamasını istediklerini ifade eden Hikmetyar, 'ABD, Taliban ile arasında devam eden barış anlaşmasını imzalaması için Taliban'a İran ile ilişkilerini kesmesi ve anlaşmanın imzalanmasının ardından ABD askerlerinin bir kısmının Afganistan'da kalmasını şart koştuğunu duyduk. Bu durum barış sürecini olumsuz etkileyecektir.' diye konuştu.

Hikmetyar, Taliban ile Afganistan hükümeti arasında yapılacak barış görüşmelerinin sonuç vermemesi durumunda ülkede savaşın süreceği uyarısında bulunarak, Taliban'ın, ABD'nin koştuğu yeni şartlardan rahatsız olduğunu kaydetti.

Taliban'dan ve ABD tarafından henüz konuyla ilgili açıklama yapılmadı.

ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad ile Taliban temsilcileri arasında Katar'daki barış görüşmelerinin günlerdir devam ettiği belirtildi.

Diğer yandan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien bu yıl içinde Taliban ile bir barış anlaşmasına varabileceklerini söyledi. O'Brien, ABD başkanlık seçimlerinden önce bir anlaşma olup olmayacağı sorusuna ise net bir cevap vermedi.