ABD'den şoke eden PKK kararı

ABD'den şoke eden PKK kararı

ABD'den şoke eden PKK kararı

ABD İç Güvenlik Bakanı Jeh Johnson'ın, terör örgütü PKK'yı, ABD'nin de terör listesinde yer almasına rağmen, "Irak'ta Kürt bölgesini savunan ve IŞİD ile savaşan bir organizasyon" olarak tanımlaması dikkati çekti.

Temsilciler Meclisi İç Güvenlik Komitesi'nin 17 Eylül'deki oturumunda, Kongre Üyesi Jason Chaffetz, Johnson'a, "Ortadoğu'da terörist organizasyon olarak bilinen bir örgütle bağlantılı 4 kişinin, yaşa dışı yollarla Meksika'dan ABD'ye geçmeye çalışken yakalanmaları hakkında bilgisinin olup olmadığını" sordu.

Johnson ise bu konuyu duyduğunu ama doğruluğu hakkında bilgisinin olmadığını söyledi.

Ancak Johnson, Perşembe günü, düşünce kuruluşu Center for Strategic and International Studies'te yaptığı konuşmada Chaffertz'in sorusuna işaret ederek, sınırı aşmaya çalışan bu 4 kişinin tutuklandığını söyledi. Johnson, bu kişilerin terörizmle varsayılan linklerinin baştan sona araştırıldığını ve kontrol edildiğini, sonuç olarak da bu kişilerin kendilerini "PKK üyesi" olarak tanımladıklarını aktardı.

Bu noktada Johnson'ın PKK'dan bahsederken, "Aslında Irak'ta Kürt bölgesini savunan ve IŞİD ile savaşan bir organizasyon" ifadesini kullanması dikkati çekti.

Johnson ayrıca, terör örgütü PKK üyelerinin "ülkeye yasa dışı yollardan girmeleri" nedeniyle sınır dışı edildiklerini ifade etti. Johnson'un bu ifadesi, söz konusu kişilerin terörist olmaları nedeniyle sınır dışı edilmediğini ve haklarında terör örgütü üyesi olmalarından dolayı işlem yapılmadığını gösteriyor.

Johnson'ın açıklamalarından sonra CBS News'e çıkan Kongre Üyesi Chaffetz, PKK'nın ABD tarafından terörist örgüt olarak görüldüğüne işaret ederek, "Bu önemsiz bir şey olarak görülmemeli. Bu, sınırımızın ne kadar geçirgen olduğunu gösteriyor. Bunlar her şeye rağmen terörist ve güney sınırımızı geçmekte hiçbir zorluk yaşamadılar. Bu, ele almamız gereken bir problem" dedi.

Chaffetz, bu kişilerin şimdi kendileri için güvenli bölgeye gittiklerini belirterek, neden haklarında kovuşturma açılmak yerine sınır dışı edildiklerini sorguladı.