ABD'den Şok Suriye İtirafları

ABD'den Şok Suriye İtirafları

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD'nin Suriyeli askerlere yönelik saldırılarının Rusya ile yaptıkları ateşkes anlaşmasına zarar verdiğini söyledi.

Başkent Washington'da Barış Enstitüsü'nde 'ABD'nin Dünyadaki Rolü' konulu konferansta söz alan Kerry, şöyle konuştu:

"Suriye'deki karışıklığın basit bir konu olmadığını belirterek, 'Suriye konusunda Rusya ile İran arasında neler oluyor, Suudi Arabistan ve İran birbirlerine karşı çıkıyor, Kürtlerin istekleri ve Erdoğan'a karşı çıkmaları, Erdoğan'ın Suriye'ye yönelik istekleri, Sünniler ile Alevilerin karşıtlıkları, Halkın Esad'a karşılığı, İsrail filan derken neredeyse 6 ayrı savaşın yaşandığı bir bölgeden bahsediyoruz her gün."

ABD'nin Suriyeli askerleri vurması nedeniyle Rusya'nın, Washington'un ateşkes anlaşması kapsamında ılımlı muhalifleri teröristlerden ayırma konusunda ciddi olmadığına inandığını söyleyen Kerry, 'Ateşkes anlaşması, bir süreliğine sessizlik uygulanmasını öngörüyordu. Ancak anlaşmanın beşinci gününde 70 Suriyeli askeri bombaladık ve Ruslar, bizim ciddi olmadığımıza, El Nusra Cephesi'ni beslediğimize ve muhalifleri teröristlerden ayırmak istemediğimize inandı. Daha sonra da insani yardım tırı vuruldu ve anlaşma suya düştü' dedi.

ABD'nin dünyada yaşanan sorunları çözmek için çabaladığını ve liderliğini sürdürdüğünü savunan Kerry, ABD Başkanı Barack Obama'nın görev süresi içinde Rusya ile ilişkilerde ilerleme sağlandığını söyledi. Kerry, yaşanan gerilime karşın Washington ile Moskova arasında önemli konularda anlaşma temeli bulduğunu belirterek, Suriye'deki kimyasal silahların tahliyesi ve Paris anlaşması gibi konularda işbirliği yapılmasını örnek verdi.

ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçleri, 17 Eylül 2016'da Deyr ez-Zor yakınlarında Suriye ordusu üstüne hava saldırıları düzenlemiş, saldırılarda yaklaşık 70 asker hayatını kaybetmiş, 100 kişi de yaralanmıştı. ABD Savunma Bakanlığı saldırıyı bir 'kaza' olarak nitelemişti.

DİPLOMATİK AÇILIMLAR
Kerry, ABD Diplomasi Merkezi binasının tamamlanması dolayısıyla verilen resepsiyonda yaptığı konuşmada, Başkan Barack Obama döneminde gerçekleşen diplomatik açılımlara dikkati çekti.

Görevinde geçirdiği süreçte İran'la yapılan nükleer anlaşma ve Küba ile ilişkilerin tekrar düzelmesine değinen Kerry, "Başarı için bir mucize yoktur, doğru parçaları bir araya getirmek gerekiyor. ABD diplomatik çözüm arayışlarıyla bütün sorunların üstesinden gelecektir." ifadelerini kullandı.

HILLARY CLINTON'DAN "DİPLOMASİ" TANIMI
Başkanlık seçimlerini Donald Trump'a kaybettikten sonra kameralar karşısına fazla geçmemeyi tercih eden eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise programda kısa bir konuşma yaptı.

ABD'nin diplomasi ile bütün zorlukları aşacağını savunan Clinton'ın, isim belirtmeden Trump'ı hedef alması dikkati çekti.

Trump'ın henüz görevi devralmadan Rusya ile yakınlaşması ve Çin'le Tayvan üzerinden gerginlik yaşamasını eleştiren Clinton, "Diplomasi barış için en güçlü ve güvenilir yoldur." diye konuştu.

Resepsiyonda eski dışişleri bakanlarından Madeleine K. Albright ve Colin L. Powell hazır bulundu.