ABD'den Rusya'ya Ortak Zemin İçin İki Şart

ABD'den Rusya'ya Ortak Zemin İçin İki Şart

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, ABD Başkanı Donald Trump'ın Moskova ile işbirliği arayışında olduğu bu dönemde Rusya'nın 2015 yılında Ukrayna ile Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında sağlanan anlaşmaya sadık kalması gerektiğini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, ABD Başkanı Donald Trump'ın Moskova ile işbirliği arayışında olduğu bu dönemde Rusya'nın 2015 yılında Ukrayna ile Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında sağlanan anlaşmaya sadık kalması gerektiğini belirtti.
Tillerson ve Lavrov, Almanya'nın Bonn kentinde düzenlenen G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda bir araya geldi.
Trump'ın Devlet Başkanlığı görevini devralmasının ardından iki ülke arasında yüz yüze ilk üst düzey görüşmeyi gerçekleştiren Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu.
Ortak zemin arayışı
Rusya ve Ukrayna ilişkilerini değerlendiren Tillerson, "Yeni ortak zemin arayışımızda, Rusya'dan Minsk anlaşmalarına saygı duymasını ve Ukrayna'daki şiddet olaylarını azaltmak için çaba göstermesini bekliyoruz." dedi.
Tiilerson, "Senato görev onaylama toplantısında açıkça belirttiğim gibi ABD, Amerikan halkına fayda sağlayacak pratik işbirliği alanları bulabildiğimizde Rusya ile çalışmayı göz önünde bulunduracak. Aynı görüşte olmadığımız yerde, ABD, Amerika'nın ve müttefiklerinin çıkarlarını ve değerlerini savunacaktır." ifadelerini kullandı.
"Konuşacağımız çok şey var"
Bu arada Rus Dışişleri Bakanı Lavrov ise yaptığı açılış konuşmasında, "Tillerson ile konuşacağımız çok şey var." diyerek "gelecekteki ortak çalışma parametrelerini görüşüp belirleyeceklerini" söyledi.
Washington'da yaşanan kaosun Rusya'yı endişelendirip endişelendirmediğine ilişkin soruya Lavrov, "Diğer ülkelerin iç işlerine karışmadığımızı bilmeniz gerekir." şeklinde yanıt verdi.
Yaptırımlar konuşulmadı
Görüşmenin ardından da açıklamada bulunan Lavrov, ABD'nin Rusya'ya uyguladığı yaptırımlar hakkında konuşulmadığını dile getirerek, iki bakanın terörle mücadele konusunda "ortak" çıkarlar konusunda hemfikir olduklarını ifade etti.
Tillerson, geçen ay yaptığı görev onaylama toplantısında, Rusya'nın tavrına ilişkin bilinen kaygıları dile getirerek, güçlü ve birleşik bir cephe yansıtmaları gerektiğini vurgulamıştı.
Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesinde 2014'ten beri Ukrayna ordusu ile Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında aralıklarla çatışmalar yaşanıyor.
Birleşmiş Milletler, Donbas'ta çatışmaların başlamasından bu yana yaklaşık 10 bin kişinin öldüğünü, 23 bin kişinin yaralandığı açıklamıştı.
Belarus'un başkenti Minsk'te yapılan Üçlü Temas Grubu toplantısında, Ukrayna'nın doğusunda 24 Aralık gece yarısından başlamak üzere ateşkes sağlanmıştı.
Washington, Rusya'nın Ukrayna toprağı Kırım'ı ilhak etmesinin ardından Moskova'yla askeri iş birliğini kesmişti. Ancak ABD Başkanı Donald Trump, adaylığı döneminde DEAŞ'la mücadelede Rusya ile beraber çalışabileceklerini söylemişti.
Öte yandan Orgeneral Dunford Rusya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valeriy Gerasimov ile görüşmek için Bakü'ye gidecek. Bu görüşme Trump göreve başladığından bu yana iki ülke arasında gerçekleşen ilk üst düzey askeri görüşme olacak.