ABD'den Rusya-İran sorusuna Muğlak Cevap

ABD'den Rusya-İran sorusuna Muğlak Cevap

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Rusya'ya zenginleştirilmiş uranyum transferi konusunda İran ve ABD'nin geçici formül üzerinde anlaştığı yönündeki haberlere dair net yanıt vermekten kaçınırken, haberin İran tarafından reddedildiğine atıfta bulun

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Rusya'ya zenginleştirilmiş uranyum transferi konusunda İran ve ABD'nin geçici formül üzerinde anlaştığı yönündeki haberlere dair net yanıt vermekten kaçınırken, haberin İran tarafından reddedildiğine atıfta bulundu.
Psaki, günlük basın brifinginde AA muhabirinin, "Washington ve Tahran'ın, Rusya'ya zenginleştirilmiş uranyum transferi konusunda geçici formül üzerinde anlaşmaya vardıkları" yönündeki iddiayı sorması üzerine, "Müzakerelerin detayları hakkındaki haberlerle ilgili şu ya da bu şekilde yorum yapamam. Size haberin en azından İran tarafından reddedildiği gerçeğini hatırlatmak isterim" dedi.
Bir gazetecinin, yanıtında "İran'ın reddetmesine atıfta bulunduğu ancak ABD'nin pozisyonunu vermediğine" dikkati çekmesi üzerine Psaki, haberde yer alan detayın ABD'yi doğrudan ilgilendirmediğini belirterek habere dair spesifik bir yorumunun bulunmadığını tekrar etti.
Psaki, İran ile 5+1 grubu arasındaki müzakerelerde hangi aşamada bulundukları ve bundan sonraki adımın ne olacağına yönelik soru üzerine de "Ocak ayı ortasında yeni görüşmelerin olmasını bekliyoruz" diyerek zamanlamaya dair açıklamaların genelde AB tarafından yapıldığını, bunun ötesinde kendisinin detay vermeyeceğini kaydetti.
Sözcü Psaki, son ara seçimlerde Senato'da da çoğunluğu ele geçiren Cumhuriyetçilerin İran'a yeni yaptırım tasarısı için girişimde bulunacağı yönündeki haberlerin sorulması üzerine de Obama yönetiminin bu konudaki pozisyonunun değişmediğini söyleyerek "Bunun (yeni yaptırımların) yapıcı ya da doğru bir adım olacağını kesinlikle düşünmüyoruz. Müzakerecilere müzakereleri yürütmek için imkan vermek istiyoruz. Pozisyonumuz bu olmaya devam ediyor" diye konuştu.
Amerikan Associated Press ajansı geçen hafta, Washington ve Tahran'ın, Rusya'ya zenginleştirilmiş uranyum transferi konusunda geçici formül üzerinde anlaşmaya vardıklarını iddia etmişti. İddia, İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham tarafından yalanlanmıştı.
İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya'nın oluşturduğu "5+1 grubu" arasında yürütülen ve son turu 24 Kasım'da Viyana'da yapılan nükleer müzakerelerde nihai anlaşmaya varılamamış ve görüşmeler 1 Temmuz 2015'e kadar uzatılmıştı.
Taraflar arasında, uranyum zenginleştirme düzeyi, santrifüj sayısı, ağır su reaktörünün geleceği ve yaptırımların kaldırılması konularında fikir ayrılıkları bulunuyor.