ABD'den Putin'e: Enerjiyi silah olarak kullanma

ABD'den Putin'e: Enerjiyi silah olarak kullanma

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Harf, "Rusya gibi ülkeler enerjiyi ve fiyatlandırmayı Ukrayna ve başka yerlerde zorlama aracı olarak kullanmamalı” dedi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yönetimi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Ukrayna meselesinde enerji konusunu "silah olarak" kullanmaması gerektiğini belirtti.

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney'e, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Ukrayna'nın, doğalgaz borcunu ödemediği gerekçesiyle 1 Haziran'dan itibaren sadece ön ödeme kaydıyla doğalgaz göndereceklerine yönelik açıklaması soruldu.

"Enerjinin silah olarak veya bir başka ülkeye karşı araç olarak kullanılmasının uygun olmadığını bu kriz boyunca açıkça hep söyledik" diyen Carney, Putin’in yaptığının da bu olduğunu kaydetti.

Carney, Ukrayna’ya enerji akışını bozabilecek herhangi adımların sonuçları olacağını ama bu sonuçların Rusya’yı da son derece etkileyeceğini kaydetti.

Putin’in, 2. Dünya Savaşı’nın sonunu getiren Normandiya Çıkartması'nın 70. yıl dönümü kutlamaları dolayısıyla Fransa’ya geleceğine yönelik soru üzerine Carney, "ABD Başkanı Barack Obama ile Putin arasında ayrı bir toplantı olup olmayacağı soruldu. Bunu beklemiyorum, öngörmüyorum. Ziyaretimizin amacı savaşta dönüm noktası olan günü kutlamak" yanıtını verdi. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf da Putin’inUkrayna’ye enerji akışıyla ilgili sözlerini sorulması üzerine, Ukrayna ve Rusya’nın enerji meselesini, bireysel eylemler ve tehditler değil müzakereler yoluyla çözmesi gerektiğini söyledi.

Harf, "(Şu dönemde) gerek olmayan şey tehdit. Gerek olan şey, tarafların oturması ve bu durumu konuşması. Çünkü Rusya gibi ülkeler (enerji) tedariki ve fiyatlandırmayı Ukrayna ve başka yerlerde zorlama aracı olarak kullanmamalı" diye konuştu.