ABD'den Petrol Yaptırımı

ABD'den Petrol Yaptırımı

Amerikan Maliye Bakanı Steven Mnuchin, ABD'nin İran'la petrol alış verişi yapan her ülkeye yaptırım uygulayacağını söyledi.

Amerikalı bakan, Çin'e İran'dan petrol alımından dolayı yaptırım uygulanıp uygulanmayacağına dair bir soruya  cevapla, ''Amerika'nın İran'dan petrol alan başta Çin olmak üzere Rusya, Avrupa ve diğer ülkelere yaptırım uygulayacağını' söyledi.

Amerikan başkanı 4 kasım 2018 tarihini, İran'ın petrol ihracatını sıfırlama olarak açıkladı ama Amerikan başkanının bu açıklamasına hem Amerika içinde ve hem de ABD dışında tepkiler gelmeye devam ediyor.

Bu arada ABD başkanı Donald Trump, ülkesini İran’la nükleer anlaşmadan çekmesinden sonra ABD ve İran arasındaki gerginliğin “tırmanışa geçebileceği” öngörüsünde bulundu. Ancak bunun tam olarak nasıl bir “tırmanış” olacağı hakkında ayrıntı vermedi.

Öte yandan NATO zirvesinin sona ermesinin ardından ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da dün Avrupalı yetkililerle biraraya gelerek, “terörizm ve vekalet savaşları” faaliyetlerinden dolayı İran’a baskının arttırılması mesajını yineledi.