ABD'den 'Muhammed Sultan' Açıklaması

ABD'den 'Muhammed Sultan' Açıklaması

ABD, Mısır'da müebbet hapis alan vatandaşı Muhammed Sultan için endişe duyduğunu açıklarken diğer ceza alanlar hakkında bir şey söylemedi

ABD yönetimi, Mısır mahkemesinin tutukluluk halini protesto için bir yıldan fazla süredir açlık grevi yapan ABD vatandaşı Muhammed Sultan'ı müebbet hapis cezasına çarptırmasından "derin hayal kırıklığı" duyduğunu belirtti. Açıklamada sadece Muhammed Sultan'dan söz edilirken idam cezası ve müebbet hapis alanlarla ilgili bir şey söylenmemesi dikkat çekti.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf yaptığı yazılı açıklamada, "ABD hükümeti, Mısır mahkemesinin Amerikan vatandaşı Muhammed Sultan'ın davasında verdiği karardan derin hayal kırıklığı duymaktadır" ifadesini kullandı.
Harf açıklamasında şunları kaydetti:
"Sultan'ın sağlığı ve tutukluluk halinden derin endişe ediyoruz. ABD olarak Sultan'ın insani sebeplerle serbest bırakılması çağrımızı yineliyor ve Mısır hükümetini bu kararı düzeltmeye çağırıyoruz. 
ABD Dışişleri Bakanlığı, yurt dışındaki ABD vatandaşlarına yardımcı olma konusunu çok ciddiye almaktadır. Büyükelçilik yetkilileri Sultan ile temasını sürdürmektedir ve (kendisine) her türlü konsolosluk yardımını sağlamaya devam edecektir."
Mısır'da Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii ile 50 İhvan üyesinin yargılandığı "Rabia Operasyonları Birimi" davasının duruşmasına Kahire Ceza Mahkemesi'nde devam edilirken, mahkeme, Bedii ile 13 İhvan yöneticisinin idamına, aynı davadan yargılanan 37 kişinin müebbet hapsine hükmetmişti. Müebbet hapis cezası verilen 37 kişi arasında tutukluluk halini protesto için bir yıldan fazla süredir açlık grevi yapan ABD vatandaşı Muhammed Sultan'ın da bulunduğu belirtilmişti.
ABD Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında sadece Amerikan vatandaşı Muhammed Sultan'a verilen cezaya tepkinin yer alması, idam ya da müebbet hapis cezalarına çarptırılan diğer kişilerden söz edilmemesi dikkati çekti.