ABD'den Libya'daki darbeci generale onay

ABD'den Libya'daki darbeci generale onay

ABD'nin Libya büyükelçisi Deborah Jones, Libya'da yönetimi ele geçirmek için harekete geçen ve birçok ordu mensubunu kendi safına çeken Halife Haftar'ı kınamayacaklarını söyledi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Libya Büyükelçisi Deborah Jones, General Halife Haftar'ın yaptığı eylemleri kınamayı düşünmediklerini söyledi. Jones, Haftar'ın eylemlerinin "terörist" gruplara yönelik olduğunu ve buna karşı olmayacaklarını ileri sürdü.

Washington'daki Stimson Center'da konuşan Jones, ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin, Halife Haftar'ı desteklemediğini ancak karşısında da olmadığını ve kınamayı düşünmediklerini söyledi.

Jones, kendisine Haftar'ın arkasında Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) olup olmadığının sorulması üzerine, bu konuyla ilgili herhangi bir bilgisinin olmadığını ancak bu ülkelerde yaşayan birçok kişinin Halife Haftar2ın yaptığı eylemleri desteklediğini dile getirdi ve ancak onun arkasında kimin olduğunu henüz bilmiyoruz diye ekledi.

Jones, Haftar'ın Libya'da büyük etkiye sahip olan isimlerden biri olduğunu söyledi ve Libya toplumu üzerinde etkisi olan kişilere ulaşmak istediklerini dile getirdi.

Mısırlı yetkililer ise Haftar'la ilgili sorulan sorulara cevap vermemeyi tercih etti. Mısır'da yaklaşık 1 milyon Libyalı mülteci yaşıyor.

Emekli tuğgeneral Halife Haftar, geçen cuma günü Bingazi'deki devrimci birliklere "tekfircilik ve aşırılık" suçlamasında bulunarak, bu gruplara karşı "onur savaşı" başlattığını duyurmuştu.

Tebruk'taki hava, kara ve deniz güçleri, Hava Savunma Kuvvetleri Komutanı Yarbay Cuma el-Abani, Özel Kuvvetler Komutanı Albay Venis Buhamade, Ömer el-Muhtar Taburu, Tebruk Ulusal Güvenlik Müdürlüğü, eski Başbakan Ali Zeydan, Bingazi Havaalanı'nın güvenliğini sağlamakla görevli güvenlik güçleri ile Bingazi Emniyet Müdürlüğünde görevli polisler de Haftar liderliğindeki gruplara katıldığını açıklamıştı.