ABD'den Kritik PYD Açıklaması

ABD'den Kritik PYD Açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı, Suriye'yle ilgili Cenevre görüşmelerine katılacak grupların listesinin henüz açıklanmadığını hatırlatarak, “Bizim anladığımız kadarıyla PYD toplantıya katılmayacak” ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, günlük basın toplantısında,  Cenevre'deki Suriye müzakerelerine terör örgütü PYD'nin davet edilmemesine  ilişkin konuştu.
 
Toner, Türkiye’nin PYD’nin toplantıya davet edilmesi halinde  görüşmeleri protesto edeceğine atıfta bulunarak, “Kimin katılıp kimin  katılmayacağı yönünde görüş ayrılıkları olduğunu biliyoruz. İlaveten kimlerin  katılacağı Staffan de Mistura’nun tercihi. Biz de Suriyeli muhaliflerin nasıl  seçileceği yönündeki işlemleri destekliyoruz” dedi.
 
Birleşmiş Milletler’in (BM), henüz katılacak grupların listesini  açıklamadığını hatırlatan Toner, “Fakat bizim anladığımız kadarıyla PYD bu hafta  yapılacak toplantıda olmayacak” şeklinde konuştu.
 
Toner, Türkiye’nin Uluslararası Suriye Destek Grubu (ISSG) üyesi  olduğunu ve bu süreçte önemli bir rolü bulunduğunun altını çizerek, “Haklı olarak  bazı şüpheleri var. Suriye’de barış ve düzenin sağlanması onları direkt tehdit  ediyor ve onlar için varoluşsal bir sorun” ifadesini kullandı.
 
Türkiye’nin NATO müttefiki olduğunu ve sürekli görüşme halinde  olduklarını belirten Toner, detay vermekten kaçındı.
 
Toner, Cenevre’de müzakerelerin yapılacak olmasına rağmen Suriye’ye  rejiminin kendi halkına karşı terör uyguladığı ve bazı şehirleri abluka altında  tuttuğunun hatırlatılması üzerine, “Bu sorunların hallolması zaman alacak” dedi.
 
“Kimse bir anda 180 derecelik bir dönüş beklemiyor önümüzdeki  günlerde” ifadesini kullanan Toner, Esed rejimiyle ABD’nin bu meseleleri  karşılıklı konuşmadığını, fakat Rusya aracılığıyla Esed yönetimine mesajlarını  ilettiklerini belirtti.