ABD'den İsrail ve Filistinlilere Gazze'deki gerginliği azaltma çağrısı

ABD'den İsrail ve Filistinlilere Gazze'deki gerginliği azaltma çağrısı

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ idaresi, İsrail ve Filistinlilere Gazze'deki gerginliği azaltma çağrısında bulunurken, her iki taraftaki sivillerin güvenliğine değin kaygısını belirtti.

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ idaresi, İsrail ve Filistinlilere Gazze'deki gerginliği azaltma çağrısında bulunurken, her iki taraftaki sivillerin güvenliğine değin kaygısını belirtti.

WASHINGTON

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ idaresi, İsrail ve Filistinlilere Gazze'deki gerginliği azaltma çağrısında bulunurken, her iki taraftaki sivillerin güvenliğine dair kaygısını belirtti.

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, günlük medya brifinginde, hali hazırda Çin'de olan AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ Dışişleri Bakanı John Kerry'nin bugün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefonda görüştüğünü, gelecek 24 saat içerisinde de Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile müzakereyi tasarıladığını söyledi.

Beyaz Saray Ortadoğu Koordinatörü Phil Gordon'un da bugün Kudüs ve Batı Şeria'da temaslarda bulunduğunu, Filistin Devlet Başkanı Abbas ile görüştüğünü aktaran Psaki, hem Kerry'nin hem de Amerikan idareninden diğer üst düzey kişilerin, yaptıkları tüm müzakerelerde, tüm tarafları gerilimi azaltmaya, sükuneti yine kuruluş etmeye ve sivilleri savunmaya dönük adımlar atmaya çağırdığını belirtti.

Sivil kayıplar görmek istemediklerini, bu yüzden de alandaki gerilimi azaltma istikametinde adımlar atmanın çok ehemmiyetli olduğunu ifade eden Psaki, "Hanelerinde roket atışları altında yaşamaya zorlanan Güney İsrail'deki yerleşimciler olsun, Gazze'deki siviller olsun, her iki taraftaki sivillerin emniyeti ve güvenliğinden kaygılıyız. Bu yüzden de tüm taraflara, sükuneti yine kuruluş etmek ve sivilleri savunmaya dönük adımlar atmak için ellerinden geleni yapmaya çağırıyoruz" dedi.

"İki taraf da ihtiyaç duyulan zorlu seçimleri yapmadı"

İsrail'in kendini savunma hakkı olduğunu yineleyen Psaki, "Hiçbir ülkenin, topraklarına bir terörist örgüt tarafından roketler atılması ve suçsuz sivillerin bundan etkilenmesi karşısında izleyici kalması beklenmemeli" ifadesini kullandı.

Psaki, bir gazetecinin, "(Beyaz Saray Koordinatörü) Sayın Gordon, dünkü (Tel Aviv'de yaptığı) konuşmasında, mevcut İsrail hükümetinin sulha kararlı görünmediğini söyledi. Buna katılıyor musunuz?" suali üzerine, "Şurası açık ki iki taraf da sulh sürecini devam ettirmek için şart olan zorlu seçimler yapmadı ve sulh veyahut sulh sürecinin yokluğunda, ara ara içi şiddet tarafından doldurulan bir boşluk oluşuyor" diye konuştu.

Sözcü Psaki, Kerry'nin Netanyahu ile müzakeresinin muhtevanına konusunda bir sual üzerine de Kerry'nin müzakerede, AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ'nin, bölgede gerilimin artmasına konusunda kaygısını yinelediğini, roket saldırılarının son bulmasına ve 2012'deki mütarekenin olası olan en erken vakitte yine kuruluş edilmesine katkıda bulunma isteğini ifade ettiğini aktardı.

IŞİD öncüsü Bağdadi'ye ait olduğu öne sürülen görüntüler

Psaki, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü öncüsü Ebubekir el-Bağdadi'nin yayınlanan videosuyla emelin, "Irak halkını etnik çizgiler temelinde ayırmak ve baskıcı ideolojiyi temel alan terörist araçlar yoluyla halkı kontrol etmek olduğunu" söyledi.

Psaki, günlük medya brifinginde bir sual üzerine, "IŞİD ve IŞİD benzeri terör örgütlerinden bu tür video ve iletileri geçmişte de gördük. Burada emel, Irak halkını etnik çizgiler temelinde ayırmak ve baskıcı ideolojiyi temel alan terörist araçlar yoluyla Irak halkını kontrol etmek" dedi.

Bu konuda büyük kaygılarının bulunduğunu ifade eden Psaki, "O nedenle de bu örgütün yalnızca insanları bölmeye çalışan ceberrut bir terör örgütü olduğu gerçeğini dile getirmek çok ehemmiyet taşıyor" diye konuştu. Psaki, bölgedeki ülkeleri ve idarelerini de bu iletisi vermeye teşvik ettiklerini kaydetti.

Psaki, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin, "(Irak Kürt Yerel İdaresi'nin başkenti) Erbil'in, IŞİD ve beraberindeki Baas ile El Kural kalıntısı işbirlikçilerinin operasyon merkezine dönüşmesi karşısında suskun kalmamız olanaksız" izahının sorulması üzerine, şunları ifade etti:

"İzahın tam metnini görmemekle birlikte, şunu tekrar edeyim, biz Irak'taki odak noktasının şu anda, hükümetin kurulması doğrultusunda acilen adımlar atılması üzerinde olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu kritik vakitte, Başbakan Maliki dahil tüm öncülerin, ülkedeki öncüleri bölen değil birleştiren bir şekilde hareket etmeleri ehemmiyet taşımakta."

Sözcü Psaki, terör örgütü IŞİD tarafından Musul'da Başkonsolos ve 49 kişinin rehin alınmasına konusunda bir sual üzerine, bu konuda Türk yetkililerle düzenli temas halinde kalmaya devam ettiklerini ve rehin tutulanlar hakkındaki kaygılarının sürdüğünü belirtti