ABD'den IŞİD’e 5 yeni hava saldırısı

ABD'den IŞİD’e 5 yeni hava saldırısı

ABD ordusu, Irak ve Suriye’de terör örgütü IŞİD hedeflerine yönelik 5 yeni hava saldırısı daha düzenledi.

ABD ordusu, Irak ve Suriye’de terör örgütü IŞİD hedeflerine yönelik 5 yeni hava saldırısı daha düzenledi.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığından (CENTCOM) yapılan açıklamada, Amerikan güçlerinin bombardıman ve savaş uçaklarıyla IŞİD hedeflerine yeni saldırılar gerçekleştirdiği duyuruldu.

Irak’ta başkent Bağdat’ın batısındaki iki saldırıda IŞİD’e ait iki silahlı aracın ve silahların saklandığı bir yerin imha edildiği belirtildi. Erbil’in güneydoğusundaki iki saldırıda da örgütün hücum mevzisinin yok edildiği ifade edildi. Suriye’nin kuzeybatısında düzenlenen hava saldırısında ise IŞİD’e ait 8 araca hasar verildiği kaydedildi.

Uçakların, operasyonun ardından bölgeden güvenli biçimde ayrıldığı ifade edildi.

CENTCOM, ABD ordusunun bugüne kadar Irak genelinde 198, Suriye’de de ortak uluslarla birlikte 20 hava saldırısı düzenlediğini bildirdi.

IŞİD'İN 16 KARARGAHI VURULDU

ABD öncülüğündeki koalisyonun, Suriye'nin Deyru'z Zor kentinde IŞİD'e ait en az 16 karargahı vurduğu bildirildi.

Muhalif Suriye Press Haber Ajansı, IŞİD'e karşı oluşturulan uluslararası koalisyonun Deyru'z Zor kentinin Ebu Kemal ilçesindeki IŞİD'e ait karargahlara 16 hava saldırısı düzenlediğini ifade etti.

Saldırıların, ilçedeki Sanayi ve Hecane bölgeleri ile eskiden güvenlik güçlerine ait olan bir karargaha düzenlendiği belirtildi. Saldırılar sonucu çok sayıda can kaybı yaşandığı kaydedilirken, halkta büyük bir panik oluştuğu ve kalabalık gruplar halinde göçler yaşandığı aktarıldı.

Suriye Genel Devrim Konseyi'nde (SRGC) ilçeye 16 saldırı yapıldığını doğrularken, Suriye Canlı Haber Ağı (SLN) ise Ebu Kemal'e 20'den fazla saldırı düzenlendiğini bildirdi.

ÖSO ALBAY ESAD: OPERASYONLAR, DEVRİM VE HALKIN ALEYHİNEDİR

Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) kurucusu Albay Riyad Esad, Esed rejimini vurmadan Suriye'de düzenlenen operasyonların, "devrim" ve halkın aleyhine olduğunu söyledi.

Esad, ABD ve müttefiki Arapların, Suriye'de dün başlattığı hava saldırılarıyla Esed rejimine destek verdiğini ve rejimin bazı cephelerde ilerlemesine imkan tanıdığını savunarak, "Bu saldırılar, çocuk ve kadınların öldürülmesi ile yıkımdan başka bir işe yaramaz" dedi.

İdlib'in Kefer Diyar kasabasında çocuk ve kadınlardan oluşan 17 kişinin söz konusu saldırılarda hayatını kaybettiğini aktaran Esad, "Uluslararası koalisyonun, Esed rejimini vurmadan Suriye'de düzenlediği operasyonlar, Suriye devrimi ve halkının aleyhinedir" diye konuştu..

Bu saldırıların "Suriye'nin altyapısı"na rejimden daha fazla zarar vereceğini iddia eden Esad, şunları kaydetti:

"IŞİD'e karşı başlatılan askeri operasyonların ciddiyetinden şüpheliyim. ABD, Irak'ta 10 yıl boyunca 150 bin asker ve her türlü uçağı kullanarak radikal örgütleri yok edemedi. Söz konusu örgütler zayıf durumdayken onları yok edemeyen ABD, sayısı on binlere ulaştıktan sonra nasıl yok eder. ÖSO, bu nedenle söz konusu saldırıların ancak yıkım ve rejimin ilerlemesine yönelik netice vereceğini öngörüyor." 

Uluslararası koalisyonun "ılımlı" diyerek destek verdiği muhalif grupların ilerleme gücüne sahip olmadığını savunan Esad, "Çünkü bu gruplar, belirli bazı ülkelerin çizdiği yol haritasını takip ediyor. Suriyeli muhalif askeri güçlerin sınıflandırılması çok tehlikelidir. Bu durum, devrimin yararına olmadığı gibi rejimin ilerlemesine sebep olmuştur. İlk hedefi Esed yönetimini düşürmek olmayan hiçbir proje başarılı olamaz. Çünkü rejim terörün başı ve temelidir" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA