ABD'den Irak'a askeri müdahale sinyali

ABD'den Irak'a askeri müdahale sinyali

ABD Başkanı Barack Obama, Irak’taki durum konusunda kısa vadede yapılması gereken askeri işler olduğunu söyledi. ABD askeri müdahale sinyali verdi. Amerikalı yetkililer kara harekatı hariç her seçeneğin masada olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Barack Obama, Irak’ta herhangi bir seçeneği ortadan kaldırmadıklarını söyledi.Obama, Avustralya Başbakanı Tony Abbott’ı Beyaz Saray’da kabul etti. Görüşme öncesinde basına açıklamalarda bulunan Obama, Irak’ta Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) eylemlerine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Obama, geçen yıldan bu yana Enbar vilayeti ile ülkenin kuzeybatısındaki problemlerle mücadelede Irak yönetimine yardımda bulunduklarını hatırlattı. Obama, IŞİD’in son dönemdeki eylemleri sonrasında, Bağdat yönetiminin aşırılık yanlısı gruplarla mücadelesinde ABD’nin ilave yardımlarına ihtiyacı olacağını dile getirdi. Obama, ancak ne tür bir yardımda bulunacaklarını açıkça ifade etmedi.

Obama, Irak’taki gelişmeleri kaygıyla izlediklerini belirterek, "(Irak’ta herhangi bir seçeneği) Ortadan kaldırmıyorum, çünkü bu cihat yanlılarının ne Irak’ta ne de Suriye’de kalıcı şekilde tutunmamalarından emin olma yönünde riskler bulunuyor" ifadesini kullandı.

Obama, Irak’taki toplumları da eleştirdi. Aşırılık yanlısı gruplarla mücadelede Şii, Sünni ve Kürt gruplarla hareket edilmesi gerektiğini Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’ye bizzat ilettiğini vurgulayannObama, “Açıkçası son birkaç yıldır, Irak’ın içindeki Sünni ve Şii liderlerin arasında bu tür bir güven ve dayanışmanın geliştiğini görmedik” dedi. Obama, bu durumun devletin zayıflığının nedenlerinden biri olduğunu ifade etti.

Obama, ekibinin gece gündüz çalışarak en etkili yardımı nasıl sağlayabileceklerini bulmaya çalıştığını belirtti.

"Hiçbir olasılığı dışlamıyorum" diyen Obama, "Çünkü içinde bulunduğumuz durum gereği cihatçıların Irak'ta ya da Suriye'de tutunacakları kalıcı bir nokta kalmamasını sağlamalıyız" dedi.

Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney daha sonra yaptığı açıklamada, Obama'nın hiçbir olasılığı dışlamadığını söylerken, hava harekatı seçeneğini dışlamamaktan bahsettiğini söyledi. ABD Dışişleri Bakanlığı da kara harekatı hariç her seçeneğin masada olduğunu bildirdi.

Fransa da uluslararası güçleri Irak konusunda harekete geçmeye çağırdı. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius "Irak Şam İslam Devleti'nin ilerlemesi Irak'ın birliğini ve bütünlüğünü ciddi şekilde tehlikeye atmaktadır ve bölgenin istkikrarı için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır" dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ise ABD ile iletişim halinde olduklarını ve Washington'un konuya dair kararını destekleyeceklerini söyledi.

Öte yandan Amerikan medyasında Iraklı ve Amerikalı yetkililere dayandırılarak verilen haberlerde, Irak Başbakanı Nuri El-Maliki’nin gizli olarak Obama yönetiminden, aşırılık yanlılarının bulunduğu alanlara yönelik hava saldırısı yapılması talebinde bulunduğu belirtildi.