ABD'den flaş Yemen açıklaması!

ABD'den flaş Yemen açıklaması!

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Abdurabbu Mansur Hadi'nin, Yemen'in meşru cumhurbaşkanlığını sürdürdüğünü ve kendisiyle temas halinde olduklarını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Abdurabbu Mansur Hadi'nin, Yemen'in meşru cumhurbaşkanlığını sürdürdüğünü ve kendisiyle temas halinde olduklarını söyledi.
Psaki'ye, günlük basın toplantısında Yemen'deki gelişmelerin darbe olup olmadığı soruldu.
Meşru Yemen hükümetinin başında Cumhurbaşkanı Hadi'nin bulunduğunu belirten Psaki, "Hadi, ülkenin meşru cumhurbaşkanı kalmayı sürdürüyor. Kendisiyle temastayız, kendisi şu an evinde" diye konuştu.
Psaki, Yemen'deki kurumlarda bir "kırılma" yaşandığının farkında olduklarını, sahada da ciddi tansiyon ve şiddetin görüldüğünü kaydetti.
Olayları yakından izlediklerini ve tüm tarafları ateşkes yönünde diyaloğa devam etmeye teşvik ettiklerini dile getiren Psaki, "Cumhurbaşkanı Hadi'nin kontrolü kaybedip kaybetmediğine" yönelik soru üzerine, bunun, şu anda bulundukları noktanın daha birkaç adım ilerisine gitmek anlamına geldiğini ifade ederek, daha o noktaya gelinmediğini belirtti.
-"İran ile kaygı yaratan ilişki"-
Psaki, son haftalarda Yemen ile terörle mücadele işbirliğinin sürdüğünü de bildirerek, "Bildiğiniz gibi, orada güçlü şekilde varlığımızın bulunmasının bizim ulusal güvenlik çıkarımıza olduğuna inanıyoruz ve bu devam edeceğimiz bir şey. Tabii ki personelimizin güvenliğini de gözden geçiriyoruz" diye konuştu.
"Yemen'deki gelişmelerde İran'ın parmağı olup olmadığına" yönelik soru üzerine Psaki, "İran'ın Husiler'e çeşitli destekler verdiğine yönelik haberlerin farkında olduklarını ve Husiler'in İran ile kaygı yaratan bir ilişkiye sahip olduğunu" kaydetti.
Uzun süredir siyasi çatışmaların devam ettiği Yemen'de Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin Ofis Müdürü Ahmed Avad bin Mübarek'in 17 Ocak'ta kaçırılmasıyla artan gerginlik, Husiler'in Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile Hadi'nin Sittin Caddesi'ndeki konutuna saldırısıyla daha da tırmanmıştı. Bu gelişmelerin ardından dün, Husiler'in Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na girdiği iddia edilmişti.
Öte yandan ülkede bazı basın kuruluşlarının haberlerinde, Hadi'nin başkent Sana'nın Sittin Caddesi'ndeki konutunda Husiler'in gözetimi altında bulunduğu öne sürülüyor. Sosyal medya ve bazı internet sitelerinde ise Hadi'nin, ''güneye kaçtığı'' ve memleketi Lahac ya da Aden'de olabileceği iddiaları da yer alıyor.
Kaynak : AA