ABD'den Esad Kararı

ABD'den Esad Kararı

ABD’nin son manevraları mevcut konjonktürde Beşar Esad’sız bir çözüm arayışından vazgeçtiğine yoruldu.

BD’nin son manevraları mevcut konjonktürde Beşar Esad’sız bir çözüm arayışından vazgeçtiğine yoruldu.
IŞİD tehdidi

Buna göre, Amerikan yönetimi uzun vadede kalıcı çözümün Esad’ın iktidarı bırakmasından geçtiği görüşünü korumakla birlikte özellikle IŞİD tehdidi nedeniyle artık Suriye’de aşamalı bir süreci benimseme noktasına geldi.
The New York Times’in haber-analizinde ABD’yi bu noktaya getiren en önemli etken olarak Esad’ın devrilmesi halinde, mevcut kaos ve aşırılıkçılığın karşısında hiçbir gücün kalmayacağı saptaması gösterildi.
Haber-analizde şu tespitlere yer verildi: “ABD uçakları, IŞİD’i bombalıyor. Amerikalı yetkililer, Iraklı arabulucularla Esad’a ordusunu hedef almadıklarını iletiyor. ABD isyancıları eğitiyor ama Esad’a karşı değil, IŞİD’e karşı savaşssınlar diye.”
The New York Times, ayrıca ABD’nin halihazırda BM ve Rusya’nın, Suriye’de iktidarın Esad’ın yer almayacağı bir geçici yapıya devrini dışlayan diplomatik inisiyatifleri de memnuniyetle karşıladığına dikkat çekti.
‘Kerry ağız değiştirdi’

Haber-analizde, bugüne kadar hemen her konuşmasında Esad’ın iktidardan çekilmesi gerektiğini söyleyen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin, geçen hafta Esad’ın ‘politikalarını değiştirmesi gerektiğini’ söylemekle yetindiğine işaret edildi.
New York Times ABD destekli kimi Suriyeli muhaliflerin bile artık Amerikan politikasından kuşkuya düştüklerini, ABD’li yetkililerin Esad’la ‘iş tutmaya’ yönelik manevralarından rahatsızlıklarını artık saklamadıklarını da aktardı.

Kaynak: diken.com.tr