ABD'den Erdoğan'ın o sözlerine ilişkin açıklama!

ABD'den Erdoğan'ın o sözlerine ilişkin açıklama!

Başabakan Erdoğan'ın "İsrail'in Gazze'de devlet terörü ve soykırım uyguladığı" açıklamasına ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü'nden yanıt geldi

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail'i eleştiren sözlerini, "kırıcı ve yanlış" olarak niteledi.

saki, günlük basın brifinginde bir gazetecinin, "Başbakan Erdoğan, Gazze'deki duruma ilişkin konuşurken, İsrail'in Gazze'de devlet terörü ve soykırım uyguladığını söyledi. Bu konudaki görüşünüz nedir?" yönündeki sorusunu, "(Erdoğan'ın) Açıklamalarının kesinlikle kırıcı ve yanlış olduğunu düşünüyoruz. Bu türden provokatif söylemlerin faydası yoktur ve ateşkesin sağlanmasına yönelik acil çabalardan dikkati dağıtır" diye yanıtladı.

Türkiye de dahil olmak üzere bölgedeki tüm ülkelere, oynayabilecekleri en yapıcı rolün Mısır'ın ateşkes teklifini desteklemek olduğu mesajını ilettiklerini aktaran Psaki, "Söylenen sözler ya da hareketlerle ilgili kaygılarımız olduğunda, bu, bir NATO müttefiki de olsa, bu kaygılarımızı dile getirmekte tereddüt etmeyiz" ifadesini kullandı.

Psaki, bir gazetecinin, Başbakan Erdoğan'ın, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ilişkin, "Yeni bir haçlı ittifakı ile karşı karşıyayız" sözlerini hatırlatarak, "ABD, İslam'a karşı bu haçlı ittifakında bir rol oynuyor mu?" yönündeki sorusun karşılık da, "Bu, ABD'nin üstlendiği bir çaba değil" dedi.

Bir başka soru üzerine, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da dahil bölge ülkelerindeki mevkidaşlarıyla görüşmelerinde, ateşkesi kabul etmesi için Hamas üzerindeki etkilerini kullanmalarını istediğini de belirten Psaki, bu ülkelerin tümünün oynayabileceği rolün olduğunu ve onları bu rolü azami seviyede oynamaya çağırdıklarını kaydetti.

AA