ABD'den 'Eğit-Donat' Ekiplerini Koruma Kararı

ABD'den 'Eğit-Donat' Ekiplerini Koruma Kararı

ABD yönetimi eğit-donat programı kapsamında Suriye'ye gönderilen muhalif grupları IŞİD ve gerektiğinde Esad yönetimine karşı koruma kararı aldı

ABD Devlet Başkanı Barack Obama, Amerikan Hava Kuvvetleri'nin eğit-donat yoluyla Suriye'ye gönderilen muhalifleri korumasını teklif eden teklifi kabul etti. ABD ordusu bu teklifle, Suriye topraklarına gönderilen eğit-donat ekibindeki muhalifleri IŞİD ya da başka grpuların saldırılarına karşı koruyacak. İddiaya göre gerekirse Esad yönetimine bağlı güçler de vurulabilecek.
Türkiye'de Amerika tarafından eğit-donat programı çerçevesinde eğitilen 60 Suriye'li muhalif geçtiğimiz hafta içinde Suriye'ye döndü. Washington,  bu gruplara savaş alanında hava desteği yapılacağını açıkladı. Şam yönetimi ile sıcak temasa girileceği yönünde çıkan dedikodular üzerine Pentagon yetkililerinden açıklama geldi.
Bu grubun IŞID'a karşı savaşmak üzere eğitildiğini açıklayan Pentagon sözcüsü Jeff Davis,  grubu koruyacaklarını gerekirse hava desteği sağlayacaklarını açıkladı.
Geçen hafta Nusra tarafından saldırıya uğrayan grup için Davis, angajman kurallarımızın ayrıntılarına girmeyeceğim ama gerekli her adımı atacağız. Süreçte ne kadar kararlı olduğumuzu Cuma günü göstereceğiz.
IŞID tehdidine karşı PYD ve bazı Arap birliklerini de destekleyen Amerikan hava kuvvetlerine ait uçaklar Esad tarafından vurulma tehlikesi ile karşı karşıya fakat şimdiye kadar böyle bir gelişme kaydedilmedi.
Wall Street Journal'a konuşan üstdüzey bir askeri yetkili ise konu ile ilgili olarak operasyonun IŞID'a karşı olacağını fakat muhaliflerin saldırıya maruz kalmaları halinde kim olursa olsun grubu koruyacaklarını kaydetti.
Rejim ile çatışmaya girmekten uzak durduklarını söyleyen yetkili yine de bu grubu her ne olursa olsun koruyacaklarını ifade etti.