ABD’den Bağdat’a destek

ABD’den Bağdat’a destek

ABD Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Irak petrolünün Türkiye'den uluslararası piyasaya sevkiyatına başlanmasıyla ilgili olarak, merkezi hükümetin onayı olmaksızın yapılan ihracatları desteklemediklerini açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki günlük basın toplantısında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın Kuzey Irak petrolünün uluslararası piyasalara sevkiyatının başladığı açıklamasına ilişkin soruya yanıt verdi. Psaki “Irak federal hükümetinin onayı olmaksızın yapılan ihracatları desteklemiyoruz, bu onay olmaksızın süren petrol ihracatı bizi kaygılandırıyor” dedi.

“Önemli olan Irak’ın istikrarı”

Konuyu Türkiye ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile görüşeceklerini belirten Psaki tarafları tansiyonu yükseltmemeye çağırdı:

“Bizim için öncelikli konu Irak'ın istikrarı. Bu uzun zamandır böyle ve bu konudaki pozisyonumuz değişmedi. Irak zor bir süreçten geçmekte. Herkesin ülkenin kalkınmasına yardımcı olmaya çalışması, ayrılıkları ve tansiyonu alevlendirecek eylemlerden kaçınması gerektiğinin önemini her zaman açıklıkla belirttik."

Türkiye: Sevkiyat başladı

Türkiye Kuzey Irak'tan ülkesine başlayan petrol akışını uluslararası piyasalara da sevk etmeye başladığını açıklamıştı.
Açıklamayı yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Ceyhan'da bekleyen Kuzey Irak petrolünün uluslararası piyasaya sevkiyatı başladı. 1 milyon varil petrolün yüklemesi devam ediyor" dedi.

Bölgesel Kürt Yönetimi'nin 2014 hedefi günlük 400 bin varil petrol ihraç etmek. Beş yıl içinde de günlük 1 milyon varil kapasiteye ulaşılması planlanıyor.

Uluslararası fiyatlara göre, ilk etapta taşınacak petrolün yıllık değeri 11,5 milyar doları bulacak. Boru hattında sevkiyat tam kapasiteye ulaştığında ise bu rakam 38 milyar dolara ulaşacak.

Kaynak: Al Jazeera, DHA