ABD’de yeni Ebola vakası

ABD’de yeni Ebola vakası

New York’a dönen doktora Ebola teşhisi konuldu.

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü’ne bağlı olarak Batı Afrika ülkesi Gine’de Ebola’ya yakalanan hastalarla ilgilendikten sonra New York’a dönen doktora Ebola teşhisi konuldu.

Craig Spencer isimli doktorun Ebola belirtileri göstermesi üzerine hastaneye başvurduğu açıklanmıştı. Doktora yapılan test pozitif çıktı. New York Belediye Başkanı Bill de Balasio düzenlenen basın toplantısında, “Hasta şu anda izole bir ortamda. Sağlıkdepartmanının hastalık dedektiflerinden oluşan bir takımı var. Takım, hastanın temas kurduğu kişileri araştırıyor ve eğer gerekirse bu kişileri karantinaya almaya hazırız.” dedi.

Doktorun ülkesine döndükten bu yana sevgilisi ve iki arkadaşıyla yakın temas kurduğu belirlenirken, bu kişiler de karantina altına alındığı iddia edildi. Aynı toplantıda söz alan New York Valisi Andrew Cuomo, “Bu tarz bir duruma olabildiğimiz kadar hazırız. Buradaki olay Dallas’takinin tam anlamıyla tersi. Dallas gerçekten ne ile mücadele ettiğini bilmeden, tam anlamıyla hazır olmadan yakalandı.” şeklinde konuştu.

Doktorun Harlem’de bulunan evinin çevresinde güvenlik önlemleri arttırılırken, dairesi de karantina altına alındı. Yetkililer Spencer’ın oturduğu sokakta halkı bilgilendirmek için broşürler dağıttı.

Eylül ayında Gine’de görev yapan doktorun bir hafta önce Brüksel üzerinden New York’a geçtiği ve burada metro sistemini kullandığı öğrenildi.

Öte yandan Afrika ülkesi Mali’de de ilk Ebola teşhisi konuldu. Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada yapılan test sonucu Gine’den dönen 2 yaşındaki bir kız çocuğunda Ebola tespit edildiği belirtildi.

Gine bu salgından en çok etkilenen ülkelerden biri olurken, yetkililer son dönemde virüsün bulaşma riskinden dolayı çalışacak doktor bulmakta zorlandıklarını belirtiyor.

Batı Afrika’da ortaya çıkan Ebola virüsü şimdiye kadar yaklaşık 10 bin kişide tespit edilirken, ölü sayısı ise 4 bin 900’e ulaştı.