ABD ve S.Arabistan Suriye'ye silah gönderecek

ABD ve S.Arabistan Suriye'ye silah gönderecek

Cenevre 2 görüşmelerinden bir sonuç çıkmayınca Suudi devletler Suriyeli muhaliflere uçaksavar ve tanksavar füzeler dahil olmak üzere yeni silahlar gönderme kararı aldı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Arap ülkeleri Cenevre 2 görüşmelerinden sonuç çıkmayınca Suriye'de muhalifleri silahlandırma kararı aldı.

The WSJ'de yer alan habere göre, Arap ülkeleri ve ABD, Suriyeli muhaliflere daha çok füze, uçaksavar ve tanksavar füzeleri gibi silahlar sağlamayı planlıyor. Suudi Arabistan ilk adım olarak muhaliflere Rus yapımı tanksavar füzeleri ve Çin yapımı uçaksavar füzeleri vermeyi teklif etti. Gazete, detaylı bilgi için Suudi yetkililere ulaşılamadığını kaydetti.

ABD Suriyeli muhaliflere uçaksavar füzelerinin verilmesine uzun süre karşı çıkmıştı. Füzelerin farklı kişilerin eline geçmesi ve sivil uçakların hedef alınması iddiası ileri sürülüyordu. Ancak son gelişmelerden sonra ABD bu ısrarından da vazgeçmiş görünüyor.

ABD'nin diğer taraftan Suriye'de savaşan muhaliflere maaş verilmesi için de parasal destek vermesinin söz konusu olduğu ifade ediliyor. Ancak ABD'li yetkililer bu konuyla ilgili herhangi bir yorum yapmadı.

Muhaliflere verilen yeni destekle birlikte hedefin, başkent Şam'ın güney bölgelerini yeniden muhalifler tarafından alınmasını sağlamak ve bu sayede rejimi Beşar Esad'sız geçiş hükümetine mecbur bırakmak olduğu ifade ediliyor.

Fakat muhalifler, bahse konu olan füzelerin çok sayıda verilmesini talep ediyorlar. Bu sayede rejimin ağır silahları ve hava saldırıları avantajına karşı mücadele edebilmek için ellerinin kuvvetleneceğini aksi takdirde düşük miktarda verilen füze ve mühimmatların çok anlam ifade etmeyeceğini belirtiyorlar.

Suriyeli muhalif liderler ve komutanlar kendilerine verilecek ağır silahların miktarlarıyla ilgili net bilgiye sahip olmadıklarını ancak, önemli bir sayıda olduğunun kendilerine söylendiğini belirtiyorlar. Muhalif liderler verilmesi planlanan silahların hali hazırda Ürdün ve Türkiye'deki mühimmat depolarında bekletildiğini ifade ediyorlar.