ABD ve Küba Karşılıklı Elçilik Hazırlığında

ABD ve Küba Karşılıklı Elçilik Hazırlığında

ABD ve Küba, Washington görüşmelerinde büyükelçilik açılması üzerine odaklanılıyor

ABD ve Küba, ülkelerinde karşılıklı büyükelçilik açılması ve diplomatik ilişkileri geliştirmek amacıyla görüşmelere devam ediyor. İki ülke arasındaki ilişkilerin yumuşaması açısından bu gelişmeler olumlu karşılanıyor. 
Aralık ayında ABD Başkanı Barack Obama ve Küba Devlet Başkanı Raul Castro arasında anlaşmanın bir parçası imzalanmışdı. Ancak Washington kendi diplomatları için daha fazla hareket özgürlüğü ve güvence istiyor. 
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Roberta Jacobson, diplomatların başkent dışında seyahatlerine imkan sağlanmadan Havana'da bir büyükelçilik açılmasını Washington'un kabul etmeyeceğini açıkladı.
Şu anda, ABD ve Kübalı diplomatlar başkentleri terk edemiyor.
ABD HAVANA İLGİ BÖLÜMÜ
1977 yılında Küba'da ABD'nin çıkarlarını korumak için kurulan ABD Dışişleri Bakanlığı'na bağlı çalışan kurumun muadili de Washington'da Küba Cumhuriyeti İlgi Bölüm olarak bulunuyor.
ABD Havana İlgi Bölümü, gazetecilik, İngilizce ve bilişim teknolojisi üzerine Kübalılara ücretsiz kurslar sunuyor ve aynı zamanda Kübalıların internet kullanımına fırsat veriyor.

Kasım 2012 yılında, Küba Dışişleri Bakanlığı, ABD bir muhalefet hareketi oluşturmak ve istikrarsızlık körüklendiğinde Küba'ya karşı "siyasi yıkımın karargahı olarak hizmet veren" Havana İlgi Bölümü'nü suçlayan bir bildiri yayınladı.
Obama'nın ABD'nin terör listesinden Küba'yı kaldırmaya karar verdiğini 14 Nisan'da ilan etmesinden bu yana 45 günlük Kongre incelem