ABD ve Küba Elçilikleri Bugün Karşılıklı Açılıyor

ABD ve Küba Elçilikleri Bugün Karşılıklı Açılıyor

ABD ile Küba arasındaki anlaşmazlıkların giderilmesinden sonra ilk somut adım bugün atılıyor. Washington ve Havana'da karşılıklı büyükelçilikler açılacak.

ABD ile Küba arasındaki 50 yıllık soğuk savaş sona eriyor. Washington ve Havana’da bugün karşılıklı olarak büyükelçilikler açılıyor.

Associated Press’in haberine göre; diplomatik ilişkilerin tam olarak başlamasını öngören anlaşmanın şartları bugün yürürlüğe girdi. 1961’den bu yana ilk kez bugün Beyaz Saray’ın çok yakınındaki Havana Büyükelçiliği’nde Küba bayrağı sallanacak.

Ayrıca bugün ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, resmi görüşme kapsamında Kübalı mevkidaşı Bruno Rodriguez’i kabul edecek. İki bakan daha sonra ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Havana'da ABD Büyükelçiliği olarak kullanılacak binanın yakınlarındaki boş direklerde Küba bayrağı sallanıyor.

ABD ile Küba'nın ilişkileri, Fidel Castro'nun 1959'daki devrimle iktidara gelmesinden kısa süre sonra bozuldu. Söz konusu gerginlik; ABD'nin Küba'ya 1960'tan bu yana ticaret ambargosu uygulamasına ve Washington ile Havana arasında diplomatik ilişkinin 1961'de kesilmesine neden oldu.

ABD ile Küba geçen yıl Aralık ayında ilişkileri normalleştirmek için görüşmelere başlama kararı aldı. Küba’nın ABD’li iş adamı Alan Gross’u serbest bırakmasının ardından, ABD de Miami’de tutuklu bulunan ‘Küba Beşlisi’nin kalan üç üyesini affetti.