ABD ve İngiltere de Türkiye'yi dinlemiş

ABD ve İngiltere de Türkiye'yi dinlemiş

Almanya'dan sonra ABD ve İngiltere istihbarat kurumlarının da Türkiye'de çeşitli dinleme faaliyetleri gerçekleştirdiği öne sürüldü

Türkiye'nin Almanya istihbaratı tarafından dinlendiği yönündeki haberklerden sonra ABD istihbarat birimi NSA ve İngiltere istihbarat kurumlarının da Türkiye'yi dinlediği iddia edildi. ABD'nin bir yandan Türkiye'yi dinlerken bir yandan da ortak izleme faaliyeti gerçekleştirdiği öne sürülüyor.

Alman Der Spiegel dergisine göre, ABD ve İngiltere de Türkiye'yi dinledi. Washington'daki Türk Büyükelçiliği de dinlenen kurumlar arasında yer alıyor.

Haberde ABD Ulusal Güvenlik Kurumu NSA'nın Ankara'daki Türk hükümeti hakkında bilgi topladığı öne sürüldü. Kaynak olarak ise ABD eski gizli servis çalışanı Edward Snowden'ın ifşa ettiği 2007 yılına ait çok gizli NSA belgeleri gösterildi.

Dergide, Washington'daki Türk Büyükelçiliği ve New York'ta bulunan BM nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliği'nin de dinlendiği kaydedildi. 

İngiltere'nin ise ülkenin enerji sektörüyle ilgilendiği ifade edildi. 2008'de dönemin Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in takibe alındığı ve Çalık Enerji şirketinin de dinlendiği bildirildi.

Öte yandan, haberde Türkiye'nin ABD ile ortak izleme faaliyetlerinde bulunduğu da belirtildi. Buna göre, Amerikalılar Türkiye'ye PKK ile mücadelede bilgi sağladı. Dergi, bu bilgi akışının sayısız PKK yöneticisinin öldürülmesini ya da tutuklanmasını sağladığını kaydetti. Türkiye'nin ise bunun karşılığında Rusya ve Ukrayna'ya yönelik bilgi verdiği yazıldı.