ABD ve Arjantin'den Hizbullah'a Karşı Ortak Karar

ABD ve Arjantin'den Hizbullah'a Karşı Ortak Karar

ABD ve Arjantin Dışişleri Bakanları Hizbullah’ın Latin Amerika’daki eylemlerinin engellenmesi için ortak çalışma kararı aldıklarını açıkladı

ABD ve Arjantin Dışişleri Bakanları Hizbullah’ın Latin Amerika’daki eylemlerinin engellenmesi için ortak çalışma kararı aldıklarını açıkladı. Öte yandan ABD yönetiminin Hizbullah ile bağlantılı bazı kişi ve kurumlara yaptırım uygulamaya başladığı bildirildi.


ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson diplomatik bir ziyaret çerçevesinde bulunduğu Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te Arjantinli mevkidaşı Jorge Faurie ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından kameraların karşısına geçen ikili, görüşmenin içeriği hakkında bilgi verdi.


Tillerson görüşmede ele alınan konulardan birisinin Hizbullah’ın faaliyetlerinin ortaklaşa izlenmesi olduğunu açıkladı. Hizbullah’ın çeşitli uluslararası suç örgütleriyle ortak çalıştığını savundu.


Güney Yarımküre'de Hizbullah’ın varlığı ve eylemlerini desteklemek için maddi yardım bulması konularının tartışıldığını belirtti. Hizbullah’ın eylemlerini engellenmesi gerektiği konusunda görüş birliğine vardıklarını ifade etti.


Arjantin Dışişleri Bakanı Faurie de Güney Amerika’nın bir barış bölgesi haline geldiği ifadelerini kullanırken yabancıların bunu tehlikeye atmasına izin verilmemesi gerektiğini kaydetti. Faurie Arjantin’in onaylamadığı faaliyetler içerisinde bulunan Hizbullah’ın durdurulması için istihbarat paylaşımının gerekli olduğu konusunda Tillerson ile aynı düşünceyi paylaştıklarını açıkladı.


Öte yandan ABD yönetimi Hizbullah ile bağlantılı olduğu düşünülen 6 şahıs ve 7 şirkete yaptırım uygulandığını açıkladı. Amerikan Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Hizbullah’ın Orta Doğu ve Batı Afrika’da kurduğu finans ağlarını ortaya çıkarıp yok etmeye kararlı olduklarını ifade etti.


Yaptırım uygulanan şahıslardan 5 tanesi Lübnan ve birisi de Irak vatandaşı. Çoğunluğunun El İnmaa Mühendislik ve Yüklenicilik şirketi ile ilişkisi var. Şirketin başında Hizbullah’ın en önemli beş destekçisinden birisi sayılan Edhem Tebaca bulunuyor. Yaptırım uygulanan şirketler ise Sierra Leone, Liberya, Lübnan ve Gana kökenli. Öte yandan yaptırım uygulanan kişi ve şirketlerin ABD’deki malvarlıkları dondurulurken ABD vatandaşlarının onlarla iş yapması da yasaklandı.


ABD Başkanı Donald Trump’a yakın çevreler yaptırımların İran’ın Orta Doğu’daki nüfuzunu kırmaya yönelik büyük bir planın parçası olduğunu ifade ediyor. ABD yönetimine göre İran’ın Hizbullah’a yıllık yardımı 700 milyon dolar civarında. Gelecek aylarda benzeri başka yaptırımların da uygulanacağı belirtiliyor.


Yetkililere göre Suriye ve Yemen’deki savaşlar Hizbullah’ın maddi açıdan zor duruma soktu. ABD’li yetkililer Hizbullah’a daha fazla baskı yapılması için Avrupalı müttefiklerin ikna edilmeye çalışıldığını belirtiyor.