ABD, Ürdün'de Asker Eğitecek!

ABD, Ürdün'de Asker Eğitecek!

Amerikalı yetkililer, Ürdün'de Iraklı askerleri eğitmek için küçük sayıda Amerikan özel operasyonlar güçlerini kullanma yönünde planlar geliştirdi.

AP'nin haberine göre, isminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir Amerikalı yetkili, eğitim konusunda Irak'tan henüz resmi talep gelmediğini, ancak Amerikalı ordu yetkilileri ve Iraklı yetkililerin bunun nasıl yapılabileceği üzerinde tartıştığını belirtti.

Detayların halledilmesinin ardından Bağdat'tan resmi talebin gelmesinin muhtemel olduğu kaydedildi.
Haberde, Iraklıların eğitiminin gelecek yaza kadar başlamayabileceği de ifade edildi.

ABD'nin Ürdün'de, Iraklıları eğitmede kullanılması muhtemel küçük sayıda özel operasyonlar güçleri dahil yaklaşık bin 500 askeri bulunuyor.

IRAK'A ASKERİ TEÇHİZAT SATIŞI

Öte yandan aynı haberde, Kongre kaynaklarına dayanılarak, Kongre'nin ABD'nin Irak'a yeni askeri teçhizat göndermesinin yolunu açtığı bildirildi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) geçen hafta, Iraklılara yeni bir grup küçük silahlar ve mühimmat göndereceğini açıklamıştı. Sevkiyatın tank mühimmatı ve havadan karaya fırlatılan Hellfire füzelerini içermesi beklenirken, Kongre'deki ilgili komiteler de bu satışı onayladı.

Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez başta olmak üzere bazı Kongre üyeleri, Apache helikopterlerinin Irak'a uzun vadeli transferini, Irak hükümetinin bunları ulusal savunma yerine kendi iç rakiplerine karşı kullanabileceği endişesiyle engelliyordu.

Kongre kaynakları, helikopter satışının önündeki engelin de yakında kaldırılabileceğini kaydetti.

Füzelerin yakında gönderilmesinin beklendiği, Apache helikopterlerinin teslimatının ise 3 yıla kadar süreyi bulabileceği belirtiliyor. ABD'nin helikopterlerin bazılarını 6 ile 9 ay içinde Iraklılara kiralamayı planladığı da ifade ediliyor.