ABD, Türk Askerinin Başika'dan Çekilmesini istedi

ABD, Türk Askerinin Başika'dan Çekilmesini istedi

ABD Başkan Yardımcısı Biden, Irak'ın Musul kenti yakınlarındaki Başika kasabasında bulunan Türk askerlerinin 'bir an önce' bölgeden çekilmesi gerektiğini söyledi

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Türk askerlerinin Irak topraklarına Bağdat'ın rızası olmadan girdiğini iddia ederek, Başika kasabasında bulunan Türk askerlerinin 'bir an önce' bölgeden çekilmesini istedi. 

ABD Başkan Yardımcı Joe Biden, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile telefon görüşmesi yaparak, Irak'ın Başika bölgesindeki eğitim üssünde bulunan Türk gücünü konuştu. 

Biden'ın makamından yapılan açıklamada ise "Türkiye ve Irak'ın diyaloğu artırıp gerilimi düşürmesi şu anda her zamankinden daha önemli. ABD, Irak'ın toprak bütünlüğüne saygı duyuyor. Türkiye'den de aynısını bekliyoruz" denildi. 

Açıklamada, Biden ve Abadi'nin, Başika'ya sevkiyat sonrasında Bağdat'ın gösterdiği tepki üzerine Türkiye'nin askerleri geri çekmeye başlamasını 'memnuniyetle karşıladıkları' belirtilerek, "İki lider çekilmenin sürmesi konusunda mutabık kaldı" denildi ve geri çekilmenin devam etmesi çağrısı yapıldı. 

Biden'ın Irak ile Türkiye arasında ihtilafların giderilmesi amacıyla diyaloğun devam etmesini desteklediği kaydedilen açıklamada, İbadi ile ABD Başkan Yardımcısı'nın IŞİD ile mücadele konusunda da kararlılıklarını teyit etiği bildirildi.