ABD Talep etti; İspanya hükümeti onay verdi

ABD Talep etti; İspanya hükümeti onay verdi

Kuzey Afrika'da teröre karşı mücadele kapsamında İspanya'da askeri üssü kullanmak isteyen ABD'nin talebine İspanyol hükümeti onay verdi.

spanyol hükümeti, ülkenin güneyindeki Sevilla kentinde bulunan Moron askeri üssünü son iki yıldır geçici olarak kullanan ABD'nin, Kuzey Afrika'da terör mücadele kapsamında bu üssü kalıcı merkez olarak kullanmasına olanak sağlamak için müzakerelerin başlatılmasına onay verdi.

Bakanlar Kurulu'nun bugünkü toplantısı sonrasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Soraya Saenz de Santamaria, İspanya ve ABD'nin savunma ve dışişleri bakanlıkları arasındaki anlaşmada bazı düzenlemelerin yapılması için müzakerelerin başlatılmasına onay verdiklerini duyurdu.

İspanya ve ABD savunma bakanlıkları arasında ilk 1988 yılında imzalanan işbirliği anlaşması, iki ülkenin istihbarat servisleri ve askeri savcılıkları arasındaki işbirliğinin artırılmasıyla 2002 yılında geliştirilmişti. İki ülke arasında 2012'de imzalanan bir protokol ile ABD yaklaşık 850 denizci askerini Moron askeri üssünde görevlendirilmiş, bir yıllık bu misyonun süresi geçen yıl uzatılmıştı.

Mevcut protokolün süresi nisan ayında dolacak. Kuzey Afrika'da teröre karşı mücadele kapsamında Moron üssünü merkez olarak kullanmak isteyen ABD'nin talebine İspanyol hükümetinin olumlu yaklaştığı belirtiliyor.

(AA)