ABD Suriye'den Askerlerini Çekecek mi?

ABD Suriye'den Askerlerini Çekecek mi?

ABD Başkanı Donald Trump'tan Amerikan gazetelerinin ve Reuters haber ajansının ABD'nin Suriye'den tamamen çekilmeyi değerlendirdiği haberlerini...

Amerikan basınının ABD'nin Suriye'den tamamen çekileceğini duyurmasının ardından, Başkan Donald Trump 'Suriye'de kalmak için bir neden kalmadığına' dair tweet attı. Son olarak Beyaz Saray, ABD askerlerinin Suriye'den çekilmeye başladığını açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter'dan şu açıklamayı yaptı:

"Suriye'de IŞİD'i yenilgiye uğrattık, Trump başkanlığı sırasında orada olmak için tek nedenim buydu."
Ardından Beyaz Saray'dan 'IŞİD'in halifelik ilan ettiği topraklarda yenilgiye uğratıldığı' açıklaması geldi. Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders şu açıklamayı yaptı:

"IŞİD'e karşı Suriye'de kazanılan bu zaferler, Küresel Koalisyon'un ya da harekatının sona erdiğine işaret etmiyor. Harekatın yeni aşamasına geçerken ABD askerlerinin eve geri dönüşünü başlattık."

Reuters'e konuşan ABD'li bir yetkili, Suriye'de IŞİD'e karşı operasyonların tamamlanmasıyla çekilmenin gerçekleşeceğini söylerken, Amerikan askerlerinin çekilme takvimini '60-100 gün içinde' diye duyurdu.

ABD ASKERLERİNE DESTEK VEREN DIŞİŞLERİ PERSONELİ JET HIZIYLA TAHLİYE EDİLİYOR

ABD'li yetkili "ABD Dışişleri'nin tüm personeli Suriye'den 24 saat içinde tahliye ediliyor" bilgisini paylaştı. Bunların operasyonlara doğrudan kaylmayan, ABD askerlerine istihbarat-lojistik desteği veren personel olduğu kaydedildi.

Bu gelişmelerin öncesinde Pentagon Sözcüsü Albay Rob Manning'den "Şu an için bölgedeki ortaklarımızla ve onlar üzerinden çalışmaya devam ediyoruz" açıklaması geldi.

İLK WSJ DUYURDU: ABD ORDUSU TAMAMEN ÇEKİLMEYE HAZIRLANIYOR

Bugün ilkin Wall Street Journal (WSJ) gazetesi "ABD ordusu Suriye'den güçlerini tamamen çekmek için hazırlanıyor" başlıklı haberi geçti.

'ABD ordusu' ifadesiyle, bugüne dek Trump'ın Suriye'den çekilme emellerine set çekmiş ABD Savunma Bakanı Jim Mattis ile Pentagon'un kabulüne işaret edildi.

'DSG BİLGİLENDİRİLDİ'

Bunun Ortadoğu'daki Amerikan askeri stratejisinde ani bir değişiklik olduğuna dikkat çeken WSJ, şu bilgiyi paylaştı:

"ABD'li yetkililer Suriye'nin kuzeydoğusundaki müttefiklerini Amerikan güçlerini bölgeden derhal çekme planları konusunda bilgilendirmeye başladı."

Gazetenin belirttiği 'Suriye'nin kuzeydoğusundaki müttefikler', Ankara'nın 'terörist' kabul ettiği YPG'nin omurgasını oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri (DSG).

'KARAR SALI GÜNÜ ALINDI'

Washington Post gazetesi de bir Pentagon yetkilisinin sözlerine dayanarak "Trump yönetimi tüm Amerikan askerlerini Suriye'den çekmeye karar verdi" diye yazdı.

'Çekilmenin mümkün olduğu kadar çabuk gerçekleşmesinin beklendiğini' aktaran Pentagon yetkilisi, çekilme kararıyla ilgili 'salı günü alındığı' ve 'Suriye'de bulunan 2 binden fazla ABD askerinin tamamını kapsadığı' bilgisini verdi.

Washington Post "Beyaz Saray'ın beklenmedik hamlesi, NATO müttefiği Türkiye ile gerilimin keskin şekilde tırmandığı dönemde geldi. Türkiye, PKK'nin Suriye kolu kabul ettiği ABD'nin bölgedeki yerel müttefiklerine karşı askeri harekata hazırlandığını ilan etmişti" diye yazdı.

NYT: PENTAGON TRUMP'I VAZGEÇİRMEYE UĞRAŞTI

New York Times (NYT), ABD'li yetkililerin Trump'ın 2 bin Amerikan askerini çekmeyi değerlendirdiğine dair sözlerini aktarırken, bunun IŞİD'e karşı ABD öncülüğündeki 4 yıllık savaşın kazanıldığının ilanı anlamına geleceğini kaydetti.

Trump'ın tweetinde Suriye'deki askeri misyonla ilgili planlarına dair bilgi vermediğine dikkat çeken gazete, şöyle devam etti:

"Ancak Pentagon yetkilileri, Başkan'ı (derhal tümden çekilmeden) vazgeçirmek için hala uğraşıyor, böyle bir hamlenin Suriye'de Amerikan askerleriyle omuz omuza savaşmış Kürt müttefiklere ihanet anlamına geleceği ve onların kendilerini Türkiye'nin tehdit ettiği askeri harekatla saldırı altında bulabileceğini savunuyor."

NYT, Pentagon Sözcüsü Albay Rob Manning'den bugün gelen "Şu an için bölgedeki ortaklarımızla ve onlar üzerinden çalışmaya devam ediyoruz" açıklamasını aktardı.