ABD, Suriye'de Kürt Gücünü Güçlendirme Üzerinde Duruyor

ABD, Suriye'de Kürt Gücünü Güçlendirme Üzerinde Duruyor

ABD yetkilileri, Suriye'de IŞİD'e karşı savaşması için ABD ve AB tarafından terörist grup olarak ilan edilmeyen YPG'nin gücünü güçlendirme üzerinde duruyor.

ŞİD'e karşı Batı'nın PKK ve YPG'ye destek vermesinin gerekli olup olmadığı tartışılıyor. BBC tarafından yayınlanan geniş bir analizde Batının "IŞİD'e karşı en etkin olabilecek Kürtlere" yardımını esirgediğine dikkat çekilirken "Batı ve Avrupa, IŞİD'e karşı mücadelelerindeki başarılarından dolayı YPG ve PKK'nın, Kürdistan Bölgesel Hükümeti kadar uluslararası desteğe layık olduklarını düşünebilir" sözleri kullanılıyor.

"Diğer Kürtlere destek, İslam Devleti'ni durdurabilir mi?" sorusuna yanıt aranan analizde "ABD ve Avrupa ülkeleri, İslam Devletini ile mücadele için Kürtleri silahlandırmaya ve koordinasyon yapmaya başladı" denildikten sonra şöyle devam ediliyor:

"TÜRKİYE'DEKİ KÜRT GRUPLARI DAHA KRİTİK ROL OYNUYOR"

"Ancak Kürtler, hiç de monolitik değil ve bu durum, şu soruyu gündeme getiriyor: "Batılı güçler, IŞİD'le en etkin biçimde mücadele edebilecek ve kuşatma altındaki sivilleri kurtarabilecek Kürtlere gerçekten yardım ediyor mu?" Kısacası bunun yanıtı, kesinlikle 'hayır.' Batı, resmen sadece Iraklı Kürtleri silahlandırıyor, halbuki ABD tarafından terör örgütü olarak gösterilen PKK'ya bağlı, Suriye ve Türkiye'deki Kürt grupları, IŞİD'le mücadelede (Iraklı Kürtlerinkine) eşit, belki daha kritik bile, bir rol oynuyor."

"ÖCALAN MODELİ, SURİYE'DE BARZANİ'Yİ YENDİ"

Analizde "Birbiriyle rekabet eden Kürt milliyetçiliği modelleri"ni benimsemiş olan Mesut Barzani ve Abdullah Öcalan'ın Kürtlerin başlıca lideri olarak ortaya çıkmak için çaba gösterdikleri belirtiliyor. Iraklı Kürt Peşmergelerinin ABD'den askeri destek alırken "Öcalan modeli, açık ki Suriye'de Barzani'nin modelini yendi" denildikten sonra "YPG, IŞİD ile mücadelede olağanüstü bir başarı gösterdi, ve birçok vakada Batı'nın desteklediği Özgür Suriye Ordusu'ndan daha iyi bir performans ortaya koydu" yorumu yapılıyor.

"KDP, PKK'NIN ÖNE ÇIKAN ROLÜNDEN RAHATSIZ OLUYOR"

"Ancak Barzani'nin, Öcalan'ın yoksun olduğu bir şeyi var ve bu da yaygın uluslararası meşruluğu ve Batı ile göreli olarak istikrarlı bir ilişki. Belki bu nedenle KDP, PKK'ye bağlı güçlerin Irak'taki IŞİD'e karşı mücadelede ve Sincar dağında kuşatılmış olan binlerce Yezidi sivilleri kurtarmada giderek öne çıkan rolünden duyduğu rahatsızlığı dile getirmiş bulunuyor."

Iraklı Kürtlerin kentlerinin savunmasındaki rolünden dolayı PKK'ya minnettarlığını dile getirdikleri videoların Kürt sosyal medyasında dolaştığına dikkat çekilen analizde "IŞİD ile mücadelelerindeki başarılarından dolayı ABD ve Avrupa, YPG ve PKK'nın Kürdistan Bölgesel Hükümeti kadar uluslararası desteğe layık olduklarını düşünebilir" deniliyor.

"ABD YETKİLİLERİ, SURİYELİ KÜRT GÜCÜNÜ GÜÇLENDİRME ÜZERİNDE DURUYOR"

Bu arada, özellikle YPG'nin Yezidiler ve diğer azınlıkların kurtarılmasında Batı'nın çok önemli bir ortak olabileceği savunulurken de "PKK'nın aksine YPG, ABD ve AB tarafından terörist grup olarak ilan edilmedi, bu da Batı'nın PKK'a göre YPG ile de ilişkilerinde daha esnekliğe sahip olacağı anlamına geliyor. Aslında ABD yetkilileri, Suriye'de IŞİD'e karşı savaşması için Suriyeli Kürt gücünü güçlendirme üzerinde durdukları imasında bulundular" diye yazılıyor.