ABD sözcüsü Harf kınayamadı

ABD sözcüsü Harf kınayamadı

ABD sözcüsü Harf kınayamadı

Dşişleri Bakanlığı sözcüsü Marie Harf, AA muhabiri Bilgin Şaşmaz’ın tartaklanıp gözaltına alınması konusunda, ‘‘Bu konuda elimde fazla bilgi yok ancak her yerde bazı sorunlar var ve biz bu konulara karşı tavrımızı net bir şekilde ortaya koyuyoruz.’’ ifadelerini kullandı.

''YETKİLİ DEĞİLİM''
Missouri eyaleti St. Louis şehrinin Ferguson semtinde polisin 9 Ağustos'ta silahsız bir siyahi genci öldürmesine yönelik protestoları takip ettiği esnada yerel polis tarafından tartaklanıp gözaltına alınan AA muhabiri için Harf, yerel polisle ilgili kendisinin yorum yapmaya yetkili olmadığını söyledi.

''SİZİ YEREL YETKİLİLERE YÖNLENDİRİYORUM''
Harf, gerek Beyaz Saray’ın gerekse Adalet Bakanlığı’nın Ferguson’da gazetecilerin gözaltına alınmasına karşı tutumunun net olduğunu belirterek, ABD’nin, ifade özgürlüğü ilkesine bağlılığında tavizsiz olduğunu dile getirdi. Gazetecilerin, "AA muhabirinin tehdit edilmesini nasıl değerlendirdiği" sorusuna Harf, “Sizi bu konuda yerel yetkililere yönlendiriyorum” yanıtını verdi.

''ABD'NİN İKİYÜZLÜ OLDUĞU FİKRİNE KATILMIYORUM''
Sözcü Marie Harf, ABD’nin, gazetecilerin gözaltına alınması konusunda Türkiye de dahil diğer ülkelere ciddi eleştiri getirdiği ama kendi polisine yönelik ise iki yüzlü tavır takındığı eleştirisine ise, “Buna katılmıyorum. Başkan (Barack Obama) ve Adalet Bakanımız (Eric Holder), Ferguson’daki olaylar konusunda sessiz kalmadı. Adalet Bakanı bugün orada. ABD’nin ikiyüzlü davrandığına yönelik fikrinize kesinlikle katılmıyorum, bunlar karşılaştırılabilir şeyler değil.

ABD DÜRÜST VE AÇIK BİR YOL İZLER
ABD’de de ne zaman sorunlar olsa, bunları düzeltmeye çalışır, yoluna koyarız. Ancak bunları yaparken ABD olarak şeffaf, dürüst ve açık bir yol izleriz.’’ ifadelerini kullandı.

KINAYAMADI
Başkan Obama’nın, gazetecilerin işlerini rahat yapabilmesi için yetkilileri ve polisi uyardığını hatırlatan Harf, ülke içi olaylara Dışişleri Bakanlığı olarak daha fazla yorum yapamayacağını söyledi. Harf, ‘‘ABD içinde olanlara Dışişleri Bakanlığı podyumundan yorum yapmam uygun değil” şeklinde konuştu.