ABD Saddam'ın havalimanına üs kuruyor

ABD Saddam'ın havalimanına üs kuruyor

ABD'nin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) kuracağı üs için, Erbil'deki Herir Askeri Havalimanı'nda boşaltma çalışması devam ediyor. ABD'nin üs olarak yeniden inşa edeceği yerin, Saddam döneminden kalma bir havalimanı olduğu belirtiliyor.

Bölgeden edinilen bilgiye göre, havalimanı yerleşkesini kullanan bir Türk inşaat firması, kullandığı alanı boşaltıyor. Firma yetkilileri, bir hafta içinde bölgedeki başka bir alana taşınma işlemlerini tamamlayacaklarını ifade etti. Havalimanı yolu üzerinde buğday değirmeni işleten esnaf da alanı tahliye talimatının kendilerine ulaştığını belirtti.

Saddam döneminden kalma havalimanı ABD üssü olacak

 

Öte yandan Herir köyü sakinleri, Saddam Hüseyin döneminden kalan eski askeri havalimanın, ABD üssü olarak yeniden inşa edilecek olmasına sıcak bakıyor. Vatandaşlar, ABD üssünün açılması durumunda, bölgenin "değer kazanacağını" dile getiriyor.

Bölgedeki yerel yetkililer de ABD'den uzman heyetinin, 4 defa Herir Askeri Havalimanı'na gelerek, incelemelerde bulunduğunu aktardı.

Erbil'deki IKBY yetkilileri ise ABD üssü hakkında şimdilik genelde konuşmamayı tercih ediyor. Ancak IKBY Hükümeti Sözcüsü Sefin Dizayi, daha önce verdiği mülakatta, ABD yönetimiyle bu konuyu görüştüklerini belirtmişti. Nihai neticeye varılmadığını ifade eden Dizayi, karar alındıktan sonra durumun merkezi Irak hükümetine bildirileceğini kaydetmişti.

Havalimanı, Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin döneminde askeri havalimanı olarak kullanılmıştı. Baas rejiminin 2003'te yıkılmasının ardından ABD, bir süre burayı askeri bölge olarak kullanmıştı. Uçak pistlerinin durduğu havalimanı, İran'a 60 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Sözü edilen limanın, Irak-İran savaşında da kullanıldığı belirtiliyor.