"ABD Ne Zaman Sünni, Rusya Ne  Zaman Şii Oldu?"

"ABD Ne Zaman Sünni, Rusya Ne Zaman Şii Oldu?"

Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Şeyh Naim Kasım günümüzde Arap ve İslam dünyasındaki devletler, partiler ve güçler arasındaki ihtilafların tamamen siyasi olduğunu ve mezheple uzaktan yakından alakası olmadığını söyledi.

Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Şeyh Naim Kasım günümüzde Arap ve İslam dünyasındaki devletler, partiler ve güçler arasındaki ihtilafların tamamen siyasi olduğunu ve mezheple uzaktan yakından alakası olmadığını söyledi. Şeyh Kasım, Amerika Sünni, Rusya da Şii mi oldu?” diye sordu.

Beyrut'ta havaalanı yolunda bulunan Uluslararası İslami Mezhepler Takrib Meclisi toplantısında konuşan Naim Kasım şu açıklamalarda bulundu:

"Günümüzde Arap ve İslam dünyasındaki devletler, partiler ve güçler arasındaki ihtilaflar tamamen siyasidir, bu ihtilafların mezheplerle uzaktan yakından alakası yoktu. Günümüzde ihtilaflar çoğu zaman aynı mezhepten ülkelerde veya aynı mezhepten ülkeler arasında meydana gelmektedir. Mısır'da, Libya'da, Türkiye'de, Tunus'ta yaşananlar ihtilafların tamamen siyasi olduğunu göstermektedir. Öyle ki İsrail'e karşı Hizbullah ve farklı cenahlardan Filistin direniş örgütleri arasında bir yakınlaşma var, farklı mezheplerden örgütler Filistin ve Kudüs için zaman zaman işbirliği yapmakta ve ortak bedeller ödemektedir.”

"Batı ve bazı Arap yetkililer bölgedeki mezhepsel farklılıkları kendi yetersizliklerini örtmek veya siyasi planlarına meşruiyet kazandırmak için kullanmaktadır. Bu durum fitneyi körüklemekten ve ayrışmaları derinleştirmekten başka bir şey getirmez. Sünnileri destekleyen ABD veya Şiileri destekleyen Rusya bu mezheplere mi müntesip? Bunların her biri kendi siyasi çıkarları doğrultusunda bir pozisyon edinmektedir. Suriye'de yaşanan durum Siyonist işgalcilere karşı Filistin mukavemetine destek olan bir ülkeye ödetilen bedeldir. Direnişin bölgedeki önemli ülkelerinden birisi olan Suriye'de şuan Amerikan ve İsrail planı uygulanmaktadır” diyen Naim Kasım konuşmasının sonunda şunları söyledi:

"Lübnan'da Hizbullah ve Müstakbel Hareketi arasında diyalog kurulması meselesinde anlaştık. Bu iki hareket arasında yaşanan ayrılıklar da ülke idaresi ile ilgili siyasi meselelerdir. Şimdiye kadar mezhep temelli bir problem yaşanmadı ve bundan sonra da yaşanmayacaktır. Bizim nazarımızda bizim ne onlarla ne de başka bir grupla mezhebi bir çatışma bulunmamaktadır.”

 

islami Analiz