ABD: Muhaliflere Yeni Yardımlar  Vermeye Hazırız

ABD: Muhaliflere Yeni Yardımlar Vermeye Hazırız

Amerika, Suriye’de IŞİD’e karşı savaşan Suriyeli muhaliflere yeni askeri teçhizat ve silahlar vermeye hazır olduğunu açıkladı.

 El Arabiya televizyonunun haberine göre isminin açıklanmasını istemeyen Amerikalı bir yetkili, Suriye’nin kuzeyindeki muhaliflere geçtiğimiz pazar günü askeri uçaklar aracılığıyla 50 ton askeri malzeme verdiklerini hatırlatarak Washington’un muhaliflere daha fazla yardım yapmaya kararlı olduğunu söyledi.

Söz konusu kaynak, “Suriyeli muhalifler, eğer Amerikan silahlarını IŞİD’e karşı etkili bir şekilde kullandıklarını ispat ederlerse, Washington da onlara daha fazla silah ulaştırmayı sürdürecektir” dedi.

Türkiye, Amerika’nın 50 tonluk silah yardımı yaptığı gruplar arasında PYD’nin askeri kanadı olan YPG’nin de bulunuyor olmasından dolayı tepki gösterirken, Rus Sputnik haber ajansı, Amerikalı yetkililerin silah yardımı konusunda çelişkili açıklamalar yaptığını bildirdi.

PYD Eş Başkanı Salih Müslim’in Amerika’nın 50 tonluk silah yardımının ardından “bize de silah gönderildi” şeklindeki açıklamasının hatırlatıldığı haberde ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby’nin ise 50 tonluk mühimmat yardımının Suriye'deki ‘Arap milislere’ gittiğini söylediğine dikkat çekildi.

ABD’li yetkililer, silahları kime verdiklerine karar veremedi

Habere göre Amerikan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook ise düzenlediği basın toplantısında Pazar günü askeri uçaklardan atılan mühimmatın Suriyeli Arapların yanı sıra Kürtlere de ulaştığını belirtti; ancak basın toplantısından sonra yaptığı yeni açıklamada yardımın sadece Araplara yapıldığını ifade etti.

Peter Cook, "Pazar günü Suriye'nin kuzeyindeki hava yardımı, amaçlandığı gibi taramadan geçirilmiş Suriyeli Arap güçlere başarılı şekilde teslim edilmiştir. Şu aşamada bu malzemelerin diğer başka gruplarla paylaşıldığı yönünde elimizde hiçbir işaret yoktur” dedi.

El Arabiya’nın haberinde kaynak gösterdiği Amerikalı yetkili ise Suriyeli muhaliflerin IŞİD’e karşı elde ettikleri kazanımlara bağlı olarak yapılacak silah yardımlarının da arttırılacağını söyledi.

YDH