ABD Kongresi Irak’ı ‘Böldü’

ABD Kongresi Irak’ı ‘Böldü’

ABD Temsilciler Meclisi, Çarşamba günü kabul ettiği yasayla Irak’taki silahlı Sünni gruplarla peşmergeye ayrı yardım yapılmasını kararlaştırdı.

ABD Kongresi’nin alt kamarası Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi tarafından hazırlanan Irak’la ilgili yeni bir yasa tasarısı Çarşamba günü oylanarak kabul edildi. Yasa, Irak’taki silahlı Sünni gruplarla Irak Kürdistanı Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) bağlı peşmerge güçlerine ayrı ayrı ABD yardımı yapılmasını öngörüyor.

AYRI DEVLET MUAMELESİ

Musul harekatıyla ilgili tartışmalar devam ederken çıkartılan yasa, Irak’ta Kürt ve Sünni bölgelerine ayrı devletler olarak yaklaşması nedeniyle Irak yönetiminin tepkisini çekti.

Yasa ABD’nin 27 Nisan’da onaylanan yıllık savunma bütçesinden Kürtleri ve Sünni bölgelerini ayrı ayrı yardım yapılmasını ve Irak’a aktarılan 715 milyon dolar tutarındaki askeri yardımın en az yüzde 25’inin IŞİD’e karşı mücadele amacıyla doğrudan bu bölgelere verilmesini öngörüyor. Yasa aynı zamanda Kürtlere ve Sünnilere verilecek payın yüzde 60’a kadar çıkartılabilmesini öngörüyor.