ABD, Katar ve Körfez Ülkeleri Hizbullah'a Karşı Birleşti

ABD, Katar ve Körfez Ülkeleri Hizbullah'a Karşı Birleşti

Washington, İran ile Hizbullah'a yönelik ekonomik baskıları artırıyor.

ABD, Katar ve Körfez ülkeleri, Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah ile yardımcısı Naim Kasım'ın yer aldığı kişi ve kurumlara yaptırım uygulama kararı aldı.

Washington, İran ile Hizbullah'a yönelik ekonomik baskıları artırıyor. ABD ve 6 Körfez ülkesi dün Lübnan Hizbullah'ına yönelik yeni yaptırımları hayata geçirdi.

ABD ve Suudi Arabistan'ın eş başkanı olduğu 'Terör Finansmanı Hedefleme Merkezi' (TFTC), yeni yaptırımların Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah'ın liderliğindeki örgütün karar mekanizması Şura Konseyi'ni hedef aldığını belirtti.

Ortak yaptırımların hedefindeki isimler arasında Seyyid Hasan Nasrallah, Genel Sekreter Yardımcısı Naim Kasım ve 3 diğer Şura Konseyi üyesi  (Muhammed Yazbak, Hüseyin el Halil ve İbrahim el Emin) bulunuyor.

Bu kişilere ait mal varlıklarının dondurulması ve küresel finans ağlarına erişimlerinin engellenmesi amaçlanıyor.

ABD Seyyin Hasan Nasrallah'a Ortadoğu barış sürecini bozmakla tehdit etmekle suçlayarak 1995 yılında ve 2012'de  Suriye krizi nedeniyle yaptırımlar uygulamıştı. Ancak ABD ilk kez Seyyid Hasan Nasrallah'ın yardımcısı Kasım'ı yaptırım listesine almış oldu.​

HİZBULLAH'LA BAĞLANTILI KİŞİ VE KURUMLARA YENİ YAPTIRIMLAR

Aynı zamanda TFTC'nin 6 üyesi  (Suudi Arabistan, Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE))  halihazırda ABD Hazine Bakanlığı'nın yaptırımları altındaki Hizbullah bağlantılı kişi ve kurumlara da yeni yaptırımlar uygulama kararı aldı.

Bu kişi kurumlar şunlar: Telal Hamiye, Ali Yusuf Çarar, Spectrum Grup, Mahir Ticaret, Haşim Seyfeddin, Adham Tabaja, El-Inmaa Grup ve El-Inmaa Mühendislik ve İnşaat.

Bunların tümü ABD tarafından daha önce kara listeye alınmıştı.

Böylece geçen mayısta kurulan TFTC ikinci kez 'bölgedeki barışa tehdit olarak' nitelediği gruplara yönelik birlikte yaptırım kararı almış oldu.

ABD Hazine Bakanı  Steve Mnuchin açıklamasında " TFTC, İran ile Hizbullah'ın bölgedeki istikrar bozucu etkisini bozarak uluslararası güvenlik için büyük değer taşıdığını yeniden gösterdi. Hizbullah'ın Şura Konseyi'ni hedef alarak ülkelerimiz Hizbulah'ın küresel terörist komplosu ile sözde siyasi kanadı arasındaki yanlış ayrımı da kolektif olarak reddetmiş oldu" dedi.

ABD'NİN İRAN'LA NÜKLEER ANLAŞMADAN ÇEKİLMESİNDEN BERİ 3. YAPTIRIMI

Son yaptırımlar ABD'nin İran ile P5+1 ülkelerinin imzaladığı nükleer anlaşmadan çekilmesinden beri uyguladığı 3. yaptırım oldu.

8 Mayıs'ta İran ile yapılan nükleer anlaşmadan çekilen ABD dün İran Merkez Bankası Başkanı ile İran Devrim Muhafızları'na milyonlarca dolar vermekle suçladığı Irak merkezli bir bankaya yaptırım kararı almıştı.

ABD Hazine Bakanlığı geçen hafta da Devrim Muhafızları'nın Kudüs Gücü'ne milyonlarca dolar vermekle suçladığı 3 şirket ve 6 kişiye yaptırım uygulama kararı almıştı.