ABD : Kararımızı Henüz Vermedik

ABD : Kararımızı Henüz Vermedik

ABD Dışişleri Bakanlığı, Fethullah Gülen'in iadesine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu...

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Fethullah Gülen'in ülkeden kaçmasını engelleyecek mekanizmalar bulunduğu belirterek, "Türk yetkililerden bize ulaşan belgeler üzerine çalışmaya devam ediyoruz. Kararımızı henüz vermedik" dedi.

Ajanslarda yer alan habere göre; Günlük basın toplantısında Türkiye'nin Gülen için yaptığı iade talebine ilişkin soruları yanıtlayan Toner, "Şu aşamada iade sürecini başlatmak için Gülen tutuklanmadığına göre hâlâ yeterli kanıtları görmediğinizi mi söylüyorsunuz?" sorusu üzerine, iade konusunda henüz bir karar verilmediğini açıkladı.

"Birinin iadesini değerlendirirken o kişinin ülkeden çıkmasını engelliyor musunuz?", "Genelde terör saldırısı planlamakla suçlanan bir kişiyi yakalayıp kaçmasını engelliyorsunuz, doğru mu?" soruları üzerine Toner, konunun muhatabının ABD Adalet Bakanlığı olduğunu dile getirdi. 

"Hakkında iade talebi yapılan kişinin ülke dışına çıkmasını önleyecek çeşitli mekanizmalar bulunduğunu" ifade eden Toner, bu mekanizmalarla ilgili ayrıntı vermekten kaçınarak konunun Adalet Bakanlığı yetkililerine sorulmasını istedi.

'TÜRKİYE İLE İADE ANLAŞMAMIZ OLDUĞUNU KABUL EDİYORUZ'

Toner, Gülen'in pasaportunun iptal edilip edilmediği ve seyahat engeli getirilip getirilmediği yönündeki soruları ise yanıtlamadı. 

Türkiye'nin, iade talebiyle ilgili ABD makamlarına belgeler gönderdiğini hatırlatan Toner, "Türk yetkililerden bize ulaşan belgeler üzerine çalışmaya devam ediyoruz ve analiz ediyoruz. Kararımızı henüz vermedik. Klişeleşmiş bir cevap olsun istemiyorum ama bunu iletiyorum sadece. Bu istisnai bir dosya. Normalde iade taleplerine ilişkin olarak bu kadar detay paylaşmayız. Türk yetkililer herkesin önünde bu konuyu dile getiriyor, biz de onlarla bir iade anlaşmamız olduğunu kabul ediyoruz" diye konuştu.