ABD istihbaratı gizli 'Google' kullanıyor

ABD istihbaratı gizli 'Google' kullanıyor

Amerikan istihbarat örgütü NSA'nın Google'a benzer kendine ait özel bir arama programı kullandığı bildirildi.

İnternette NSA ile ilgili gizli bilgileri yayınlayan 'The Intercept'in bildirdiğine göre, Amerikan istihbarat örgütü NSA, 'ICReach' adı verilen ve gizli tutulan özel bir internet arama programı geliştirdi. NSA'nın bu arama motoruyla, telefon görüşmeleri, e-mailler, cep telefonlarının yerlerini veren bilgiler ile internet görüşmeleri hakkında 850 milyar bilgiyi içerdiği ve ABD'de 23 dairede binden fazla analistin kullanımına verdiği bildirildi. 'The Intercept' böyle bir programın varolduğuna dair ellerinde belge bulunduğunu belirtti.
Amerikan istihbarat uzmanı Edward Snowden'ın verdiği belgelere göre, ICReach FBI ve Amerikan narkotik polis dairesi 'Drug Enforcement Agency' DEA tarafından kullanılıyor. ICReach'de yabancılara ve hiçbir suçu olmayan Amerikan vatandaşlarına ait bilgiler de bulunuyor.
NSA, FBI'a bilgi verdiği yönündeki haberleri onayladı. Ancak bu bilgi alışverişinin nasıl gerçekleştiği konusunda hiçbir açıklama yapmadı.
2007 tarihli bir belgeye göre DEA, FBI, CIA ve askeri istihbarat örgütü DIA, NSA'nın özel arama sitesinin en önemli kullanıcılarıydılar. ICReach ile elde edilen bilgilerle insanlar takip edilebiliyor, bağlantılı olduğu kişiler belirlenebiliyor, hangi dine mensub ya da yakın oldukları ve siyasi düşünceleri de tesbit edilebiliyor.
ICReach ile toplanan bilgiler kayıt altına alınmıyor. Analistler bu programı kullanarak farklı bilgi bankalarından istedikleri kişiler hakkında binlerce bilgi elde edebiliyorlar. The Intercept'in bildirdiğine göre ICReach projesi ilk olarak 2007 Aralık ayında, yetkililere bilgi sağlamaya başladı ve Amerikan istihbarat çalışmalarında çok önemli bir adım olarak görüldü.
ABD'de ICReach'le, istihbarat yetkilileri arasında bilgi alışverişi sağlayan en büyük arama sistemi kurulmuş oldu. Bu sistemle bir günde, e-mailler, telefon görüşmeleri, faks bilgileri, chatler, haberler ve kişilerin bulundukları yerleri belirleme gibi 30 farklı bilgi çeşidiyle, toplam 2 ile 5 milyar adet kayıt yapılabiliyor.