ABD, İsrail'in  Nükleer Sırlarını Açıkladı

ABD, İsrail'in Nükleer Sırlarını Açıkladı

ABD Savunma Bakanlığı, İsrail'in nükleer silah çalışmalarına ilişkin "çok gizli" olarak kayda girmiş bir belgeyi açıkladı.

ABD Savunma Bakanlığı, İsrail'in nükleer silah çalışmalarına ilişkin "çok gizli" olarak kayda girmiş bir belgeyi açıkladı.
 
İSRAİL KABUL ETMİYORDU
 
Rusya'nın resmi haber ajansı Sputnik'e göre İsrail bugüne kadar nükleer programının bulunduğunu kabul etmezken, belge, bu ülkenin programının varlığını ve büyüklüğünü gösteriyor. Gizliliği kaldırılan ve 1987 tarihini taşıyan 386 sayfalık belge, "İsrail ve NATO Ülkelerine İlişkin Kritik Teknolojik Değerlendirme" başlığını taşıyan bir rapor.
 
"HİDROJEN BOMBASI YAPABİLME İMKANI..."
 
Raporda, "İsrail, hidrojen bombası yapabilmesine imkan sağlayacak olan bazı gelişmeler kaydetti" deniyor ve gelişmelerin, "mikroskobik ve makroskobik düzeydeki fizyon ve füzyon süreçleriyle ilgili olduğu" belirtiliyor.
 
İSRAİL LABORATUVARLARI ABD LABORATUVARLARIYLA EŞİT DÜZEYDE
 
Raporda, İsrail'in nükleer teknolojisiyle yapabileceklerinin, hemen hemen, ABD'nin ulusal laboratuvarlarının yapabilecekleri düzeyinde olduğu kaydediliyor; İsrail laboratuvarının, ABD'nin Los Alamos, Lawrence Livermore ve Oak Ridge laboratuvarlarıyla eşit düzeyde olduğu belirtiliyor.
 
ABD İLE İSRAİL'İN ARASI AÇILIYOR MU?
 
28 yıl öncesine ait bu rapor, ABD'nin ilk hidrojen bombası denemelerini yaptığı döneme isabet ediyor. Raporun açıklanması, ABD ve İsrail ilişkilerinde soğukluk yaşandığı ve İran ile yapılmakta olan nükleer görüşmelerde ilerleme sağlandığı haberlerinin alındığı bir döneme isabet etti.
 

haber 7