ABD  IŞID  Ortaklığı Yine Deşifre Oldu

ABD IŞID Ortaklığı Yine Deşifre Oldu

ABD'nin, IŞİD'in yaklaşık 20 saha komutanını üç yıldır IŞİD kuşatması altındaki Deyrül Zor'dan geçen ay tahliye ettiği öne sürüldü. İddiaya göre, komutanlar Suriye'nin kuzeyine götürüldü.

ABD’nin, üç yıllık IŞİD kuşatmasının önceki gün Suriye ordusu tarafından kırıldığı Deyrül Zor kentinden 20’den fazla IŞİD komutanını geçen ay tahliye ettiği öne sürüldü. İddia, Rus sitesi Sputnik’e konuşan bir ‘askeri-diplomatik’ kaynak tarafından ortaya atıldı. ABD liderliğindeki IŞİD karşıtı koalisyon suçlamayı reddetti.

Sputnik’in kaynağı, “Suriye askerlerinin Ağustos sonunda doğuda başarıyla ilerlemesi sırasında, ABD özel kuvvetleri destekli bir dizi IŞİD saha komutanı, deneyimlerinin başka amaçlarla kullanılması için Deyrül Zor’dan çıkarılıp daha güvenli bölgelere götürüldü” dedi.

ABD  DAEŞ Ortaklığı Bir Kez  Daha Deşifre Oldu

Kaynağın iddiasına göre, ABD Hava Kuvvetleri’ne ait bir helikopter 26 Ağustos günü Avrupa kökenli iki IŞİD saha komutanını ve ailelerini gece saatlerinde, Deyrül Zor’un kuzeybatısındaki bir noktadan aldı. İki gün sonra da yine Amerikan ordusuna ait helikopterler 20 komutan ve militanları Deyrül Zor’un güneydoğusundan alarak Suriye’nin kuzeyine taşıdı.

Kaynak, bu gelişmenin Suriye ordusunun Deyrül Zor’daki kuşatmayı kırmasına yardımcı olduğunu da öne sürdü: “Komutanlarını Amerikalılar yüzünden kaybeden militanlar örgütlü hareket etmeyi bırakıp diğer IŞİD birimlerine katılmak için pozisyonlarını terk etti. Bu da Suriye ordusunun harekâtının başarısına katkı sağladı.”