ABD: İran'a Yaptırımlar Ocak'ta Kaldırılabilir

ABD: İran'a Yaptırımlar Ocak'ta Kaldırılabilir

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi üyesi Cardin, İran'a karşı uygulanan yaptırımlardan bazılarının ocak ayında kaldırılabileceğini söyledi.

İran ile yapılan nükleer anlaşmanın uygulamasını yöneten ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Büyükelçi Stephen Mull, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'nde, İran ile varılan nükleer anlaşma hakkında senatörlerin sorularını yanıtladı.
Washington yönetiminin İran anlaşmasını sorgulayan Demokrat Parti Maryland Senatörü Ben Cardin, daha önceki tahminlerde İran'ın yaptırımların bir kısmının kaldırılmasını mümkün kılacak şartlara bahar aylarında uyabileceğinin görüldüğünü belirtti.
Cardin, "Şimdi anlıyoruz ki İran'ın uyumu ve yaptırımlardan kurtulması ocak ayında mümkün olabilir" dedi.
Stephen Mull ise Cardin'in sözlerine karşılık, yönetimden bazı yetkililerin yaptırımların kaldırılmasının baharı bulabileceğini belirttiğini yineledi ve "Fakat yaptırımların kaldırılmasının hız kazanması İran'ın elinde" ifadesini kullandı.
İRAN'IN FÜZE DENEMESİ
ABD Senatosu, İran'ın geçen iki ay içinde balistik füze denemeleri yaptığını ve bunun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarının ihlali olup olmadığını da tartıştı.
Demokrat Partili Senatör Ben Cardin, "Ekim ve kasım aylarındaki balistik füze denemeleri çok net bir şekilde BMGK kararlarının ihlalidir. Bu konuda BM harekete geçmelidir. Rusya'nın ve Çin'in politikasını anlıyoruz ancak biz de ABD'nin liderliğini ve ABD'nin ihlaller hususunda sıfır taviz göstermesi gerektiğini biliyoruz" dedi.
Mull ise bu konuda ekim ayında İran'ın BMGK kararına aykırı olarak balistik füze demesine tepki vermeye hazırlandıklarını söyledi. Mull, "Şu anda İran'ın ekim ayında yaptığı füze denemesinin uygun sonucunun ne olması gerektiğini gözden geçiriyoruz" dedi.
KERRY'DEN SENATO'YA İRAN MEKTUBU
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise Senato'nun yaptığı İran toplantısı öncesinde İran ile yürütülen diplomasi hakkında bir mektup yolladı. ABD Dışişleri Bakanlığı, mektubu paylaşmak istemedi ve bunun "rutin" bir mektup olduğunu bildirdi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, "Mektup, şu ana kadar İran'ın Kapsamlı Ortak Eylem Planı'na uyduğunu belirtiyor" diye konuştu.
Bakanlıktan isminin gizli kalmasını isteyen bir yetkili de Kerry'nin mektubu hakkında AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Mektupta yaptırımların ocak ayında kaldırılacağına dair bir ibare yok" ifadesini kullandı.
Bu arada, Cumhuriyetçi Parti'den 35 senatör, İran'a uygulanan yaptırımların kaldırılmaması için Obama yönetimine ortak mektup yolladı. Mektupta, "İran'ın balistik füze denemelerini İran'ın nükleer programından bağımsız düşünmek hata olur. Yönetimin, İran'a milyarlarca dolarlık bir ekonomik rahatlık sağlayacak yaptırımları kaldırmasını istemiyoruz" ifadesine yer verildi.
BM Güvenlik Konseyi, İran ile Rusya, ABD, İngiltere, Çin, Fransa ve Almanya'dan oluşan 5+1 ülkeleri arasında bu yaz Viyana'da varılan anlaşmayı onaylayan ve İran'a yönelik BM yaptırımlarının kademeli olarak kaldırılmasını düzenleyen karar tasarısını oy birliği ile kabul etmişti.